Громада села Галузія перша у Маневицькому районі оформила документи, зареєструвала товариство та підготувала статут, аби отримати можливість легально видобувати бурштин на своїй території.

Про це повідомив представник громади Юрій Колісніченко, під час зустрічі з головою Волинської обласної державної адміністрації Володимиром Гунчиком 27 жовтня. Щоб розглянути проблемні питання, щодо незаконного видобутку бурштину, на зустріч приїхали представники різних громад Маневиччини.

Володимир Гунчик розповів, що в нього немає зауважень до документів, наданих громадою села Галузія та додав, що вони є достатньою підставою для того, аби можна було почати «легально працювати з бурштином».

Також Волинська ОДА розіслала приклад необхідної документації для оформлення підприємств з видобутку бурштину всім громадам Маневич.

«Влада іде вам на зустріч. Але це не означає, що прийде хороший цар, дасть вам лопати, покаже де копати. Ви мусите самі проявляти ініціативу. Вам дана можливість, вам дані документи. За вас було зроблене те, що насправді робилось більше року – готувалось юристами. Зараз ніяка громада нічого не буде мати, якщо сама цього не хоче. Не хочете легально працювати – ніхто вас не примусить. Хочете легально працювати – напружтесь і підготуйте документи, зробіть перші кроки», - зауважив Юрій Колісніченко.

Голова Волинської ОДА пообіцяв всім присутнім представникам громад Маневиччини всебічну підтримку. Разом з тим, аби допомогти їм оформити всі документи для створення товариств, Волинська ОДА надасть своїх юристів, вирішить необхідні питання на рівні міністерств, організує силові підрозділи для охорони території видобутку та допоможе отримати дозволи від управління лісового господарства та екології.

Також Володимир Гунчик розраховує на те, що новообраний склад депутатів Волинської обласної ради дасть погодження на затвердження меж території для видобутку бурштину всім громадським об’єднанням Маневич.

В той же час, голову ОДА запитали куди буде продаватись видобутий сирець, адже ринків його збуту в Україні не існує. Натомість Володимир Гунчик пояснив, що саме держава і є регулятором, однак вона не створює ринків збуту. Втім він висловив впевненість в тому, що легальний ринок з’явиться, тоді коли з`явиться легальний товар.