8 березня православна церква вшановує пам'ять священномученика Полікарпа, в народі цей день відомий як Полікарпів день. Також із цього понеділка починається тиждень Масляної. В Україні та світі 8 березня відзначають Міжнародний жіночий день.

Читайте також: У місті на Волині автомобілісти оригінально привітали жінок зі святом весни (фото, відео)

Існують певні заборони, а прикмети пророкують, якою буде погода найближчими днями, пише Обозреватель.

Іменини святкують Олександр, Дем'ян, Іван, Ян.

День вшанування пам'яті священномученика Полікарпа Смирнського

Святий Полікарп народився близько 70 року на території Малої Азії. Після того як на трон зійшов імператор Марк Аврелій, почалося жорстоке гоніння на християн. Полікарпа схопили. На суді він безбоязно визнав своїм богом Ісуса Христа. За це святого Полікарпа було засуджено до спалення на вогнищі. Останки мученика городяни з почестями поховали.

Полікарпів день

У цей день закінчувався сезон весіль, тому ті дівчата, які не встигли вийти заміж, починали "тужити" і ховати придане в скрині до кращих часів.

Також 8 березня в старовину проводили обряди на залучення наречених. Спозаранку дівчата заводили опару на пироги, яку ставили в теплу піч, і як тільки опара починала підійматися, брали наперсток, який використовували при шитті приданого, тричі черпали ним "кисле тісто", примовляючи слова змови на любов певного хлопця.

З кислого тіста дівчата пекли пироги, які брали із собою на посиденьки з іншими незаміжніми дівчатами.

Масляна

Початок масляного тижня у 2021 році випав на понеділок, 8 березня. Триватиме він до 14 березня включно. Після цього почнеться Великий піст.

У цього свята є язичницьке коріння. Передусім воно пов'язане з богом сонця Ярилом. Із поширенням християнства ці дні увійшли в церковний календар і наповнилися новим змістом. Але досі у святкуванні Масляної збереглося безліч язичницьких обрядів. Наприклад, спалення опудала на вогнищі.

Міжнародний жіночий день

Свято відзначається практично у всіх країнах щорічно 8 березня. Історично з'явилося як день солідарності жінок у боротьбі за емансипацію: зарплати нарівні з чоловіками, право голосувати на виборах і так далі.

Феміністки регулярно проводять у цей день мітинги, присвячені гендерній рівноправності, домашньому насильству, заниженню заробітної плати, а також іншим випадкам статевої дискримінації.

Читайте також: Весна підніме келихи тюльпанів: під Луцьком – неймовірна виставка весняних квітів (фото)

Народні прикмети 8 березня

  • Туманний день – до дощового літа.

  • Якщо сорока під дах ховається, то скоро почнеться заметіль.

  • Якщо граки в'ють гнізда з південної сторони – літо буде холодним і сирим.

Що не можна робити 8 березня

  • У цей день не можна їсти м'ясо.

  • Також категорично заборонено 8 березня вбивати павуків.

  • Жінкам не можна в Полікарпів день перебувати в суто жіночому колективі, інакше ще цілий рік не вдасться вийти заміж.

  • Чоловікам забороняється в цей день хамити жінці та поводитися неналежно.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook