8 січня, на другий день після Різдва, православна церква святкує Собор Пресвятої Богородиці. Собор тут потрібно розуміти у значенні "зібрання вірян". На наших землях свято називають простіше − "Богородиця".

Читайте також: Вихідні на Різдво 2021 року: скільки будуть відпочивати українці

Історія Собору Пресвятої Богородиці

За давньою традицією наступного дня після Різдва християни збирались на молитву, щоб вшанувати головних учасників різдвяної події − Святу Сім’ю, пише ТСН.

Свята Сім’я − це Діва Марія, Йосип Обручник і названий брат Ісуса Христа − Яков.

У цей день церква згадує, як Свята Сім’я відвідала Соломонів храм, звершила згідно закону Мойсея відповідне очищення немовляти й повернулася додому до Назарету. Вдома Йосипу Обручнику ангел сповістив про велику загрозу. Цар Ірод вирішив знищити немовля Ісуса і заради цього повелів вбити усіх немовлят до одного року.  Наступного ж дня Свята Сім’я покинула домівку й потайки вирушила до Єгипту. 

Святитель Іоанн Златоуст каже, що втеча Святої Сім’ї − це приклад усім нам, як треба бути розсудливими і слухняними Богу. Так, за словами Іоанна Златоуста, Господь вчить тікати від людської люті.

Іноді треба відступити, змиритися під впливом обставин, щоб згодом, коли прийде час, наповнитися силою та виконати волю Господа.

Традиції на Богородицю

Свято Собору Пресвятої Богородиці − це  можливість разом, кожною родиною, прославити у молитвах матір Господа Ісуса Христа, без якої Різдво взагалі не можна уявити. Адже Богородиця, як йдеться у молитві, чесніша за Херувимів та славніша за Серафимів!

Взагалі, любов наших пращурів до Богородиці була і є дуже великою. Вважалося, що для кожної жінки Собор Пресвятої Богородиці − не менш важливий, ніж Різдво Христове.

8 січня ходили із вечерею до тих, хто приймав пологи.

8 січня вагітним заборонялося працювати. Пращури вірили: якщо вагітна жінка не шанує Богородицю, а буде працювати, в неї народиться немовля з фізичними вадами.

На Галичині вночі запалювали на подвір’ї дідуха, перестрибували через вогонь, щоб вигнати нечисту силу.

Молитви Собору Пресвятої Богородиці

Пречиста Богородице! Зібрання Твоє святе прикрашене красою різною! Дари тобі приносять,  Пречиста Госпожа, велика кількість людей. Кайдани гріху  нашого розбий Своєю милістю й врятуй душі наші!

(Церковнослов’янською: "Пречи́стая Богома́ти, Богоро́дице,/ Собо́р Твой честны́й украше́н многоразли́чными добро́тами,/ да́ры Ти прино́сят, Госпоже́, мно́ги мирсти́и лю́дие,/ у́зы на́ша гре́шныя раздери́ Свое́ю ми́лостию// и спаси́ ду́ши на́ша").

Над світанок від Отця без мами народився, на землі без Отця воплотився днесь у Тобі. Зірки благу звістку несуть волхвам. Ангели з пастирями співають. Несказане Різдво Твоє, Благодатна!

(Церковнослов’янською: И́же пре́жде денни́цы от Отца́ без ма́тере роди́выйся,/ на земли́ без отца́ воплоти́ся днесь из Тебе́./ Те́мже звезда́ благовеству́ет вол

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook