У наш час газети і журнали аж рясніють рекламами та оголошеннями «цілителів», які безпомилково віщують майбутнє, зцілюють від різноманітних недуг, виправляють долю і знімають прокляття.

Придавлені життєвими негараздами, люди, як кажуть, хапаються за соломинку, а тому звертаються до «цілителів» з надією, що життя зміниться на краще. Коли ж змін не відбувається, здоров’я не покращується, а значна сума грошей осідає у кишенях знахарки, клієнтів охоплює розпач. Одні намагаються повернути гроші і звертаються до правоохоронних органів, інші – просять допомоги у журналістів, аби вивести аферистів на чисту воду, – пише видання Місто Вечірнє.

Із подібним проханням до редакції газети завітала і читачка Марія Омельченко (ім’я та прізвище з етичних міркувань змінено). Жінка звернулася до «цілительки», яка розмістила оголошення у виданні, й зіткнулася не тільки з цинічними пророкуваннями у вигляді залякувань, а і з надто високою оплатою послуги. Звичайно, журналісти – не слідчі, й тим більше не судді. Ставити до людини певні претензії і в чомусь звинувачувати не мають права. Але як же тоді допомогти людині, яка просить вивести «цілительку» на чисту воду, та попередити інших людей? Ось тоді журналісти і відважилися на експеримент. Для цього увійшли в ролі «свекрухи» та «невістки».

До «цілительки» Ольги Юріївни кореспонденти завітали під вечір. Жінка зустріла привітно. Відкривши навмання книжечку, яка нагадувала старовинний молитвослов, відразу дала відповідь на питання, яке хвилювало відвідувачів. А «свекруху» і «невістку» непокоїло те, чому міфічний чоловік і син, що перебуває на заробітках, не дає тривалий час про себе знати. Відразу насторожило те, що екстрасенс, яка похвалялась відповідною ліцензією, не запідозрила гру. Виявилося, що на чоловіка наслана порча і для того, аби її зняти, потрібно не менше 2000 гривень. Це за умови, що порча не задавнена. «Свекруха» і «невістка» лише переглянулися: як могла бути порча на людині, якої не існує? Отож, екстрасенсорні здібності пані Ольги відразу викликали сумніви.

На запитання про те, чому так дорого Ольга Юріївна оцінює свої послуги, жінка відповіла:

-А хіба в лікарнях з вас беруть менше? Хіба менше коштує операція? Нічого немає дорожчого за життя людини!

Що ж, зауваження слушне. Життя людини неможливо оцінити жодними сумами. Але суть у тому, за що викладають пацієнти велику суму грошей: за лікування чи за аферу?

Відкривати свої карти журналісти не поспішали. Проте поцікавилися у Ольги Юріївни, чи згодна вона дати інтерв’ю для преси. «Знахарка» погодилася і навіть запевнила, що їй є про що розповісти читачам, але… через деякий час. Минали дні, та пані Ольга посилалася то на хворобу, то на брак часу. А тепер телефон відповідає, що з абонентом немає зв’язку…

Що тут сказати? Факт говорить сам за себе. І це урок для всіх нас: із сумнівними цілителями краще не мати справ. Що стосується засобів масової інформації, які працюють на комерційній основі (переважна більшість), то відповідальності за оплачені оголошення «цілителів» вони не несуть.

В управлінні поліції, куди звернулися журналісти по відповідну правову консультацію, нам повідомили, що на Ольгу Юріївну вже неодноразово надходили скарги. Тут же нам порадили, що спілкування з подібними аферистами краще уникати, а якщо людина все-таки дозволила себе ошукати, потрібно негайно написати заяву в управління МВС.