Комісія Фонду держмайна не визнала переможцем конкурсу з приватизації ОПЗ компанію "Нортіма". Конкурс оголошений таким що не відбувся. 

Раніше сьогодні ТОВ "Нортіма" (Україна) виграло аукціон з продажу 99,567% акцій ВАТ "Одеський припортовий завод", що відбувся в будівлі Фонду держмайна в Києві. Компанія "Нортіма", яку пов\'язують з бізнесменом Ігорем Коломойським, запропонувала за підприємство найбільшу суму - 5 мільярдів гривень. Стартова ціна склала 4,1 мільярда гривень

Згідно з процедурою, конкурсна комісія повинна була проголосувати за визначення "Нортіма" переможцем конкурсу.

"Таким чином члени конкурсної комісії прийняли рішення не визнавати ТОВ" Нортіма "переможцем конкурсу", - сказав представник ФДМ Ігор Білоцерківець.

Він повідомив, що в дорадчій кімнаті звучали висловлювання членів конкурсної комісії, особливо представників підприємства, що ці результати конкурсу "не відображають адекватний стан підприємства і розвитку ринку, на якому діє підприємство".

У свою чергу представник заводу підтримав рішення комісії, зазначивши, що "ціна дійсно не відповідає тій реальної вартості заводу".

"Оскільки ми знаємо ціну цього заводу, я думаю, що рішення комісії правильне", - сказав він.

До участі в конкурсі за принципом аукціону були допущені ТОВ "Азот-Сервіс" (Росія), ТОВ "Нортіма" і ТОВ "Фрунзе-Флора" (обидва - Україна). Стартова ціна склала 4,1 мільярда гривень.

Нагадаємо, президент України Віктор Ющенко попередив Кабінет міністрів про відповідальність за всі наслідки приватизації Одеського припортового заводу, заявила сьогодні прес-секретар президента України Ірина Ванникова.

"Президент України попереджає, що відповідальність за всі згубні наслідки поспішної та незаконної приватизації ОПЗ лягають на Кабінет міністрів України", - заявила вона.

Крім того, президент назвав заниженою стартову ціну продажу заводу.

Проте представник Секретаріату президента - член конкурсної комісії заявив на початку аукціону про незаконність проведення продажу ОПЗ. Валерій Карпінос передав головуючому на конкурсі заяву про незаконність конкурсу.

Він мотивував свої дії тим, що незважаючи на те, що КС відмовився розглядати неконституційність рішення уряду, він не зазначив дію указу президента про зупинення продажу. "Проведення конкурсу також зупиняє відсутність постанови уряду про проведення конкурсу", - заявив представник Секретаріату.

Учасники конкурсу після цієї заяви звернулися до головуючого Ігорю Білоцерковцу з питанням, чи вплине ця заява на законність конкурсу, на що той заявив, що перешкод для конкурсу немає.

До участі в конкурсі були допущені ТОВ "Азот-Сервіс" (Росія), ТОВ "Нортіма" і ТОВ "Фрунзе-Флора" (обидва - Україна). Виконуючий обов\'язки голови Фонду державного майна України Дмитро Парфененко заявив сьогодні перед початком конкурсу, що у ФДМУ немає ніяких законодавчих перешкод для його проведення.

За його словами, вчора ФДМУ отримав офіційний лист від Конституційного суду України, в якому говориться, що КСУ відмовив у відкритті провадження за поданням президента Віктора Ющенка про конституційність розпорядження про приватизацію ОПЗ.

Крім того, Парфененко зазначив, що ФДМУ отримав роз\'яснення Мін\'юсту, згідно з яким законодавчі перешкоди, пов\'язані з рішенням суду про заборону проведення конкурсу, також відсутні.