Реалізація рішень засідання Кабінету Міністрів України від 30 вересня, дає надію на врегулювання ситуації на ВАТ "Рівнеазот", зокрема, в питанні відшкодування ПДВ і закупівель газу за пільговими цінами. Про це повідомили в прес-службі Рівненської обласної держадміністрації. 

Як відзначає голова Рівнеської ОДА Віктор Матчук, результатом численних звернень представників обласної влади, керівництва підприємства, трудового колективу на адресу уряду стало винесення на розгляд вчорашнього (30 вересня, - ред.) засідання Кабміну питання урегулювання ситуації на хімічному підприємстві.

"Реалізація протокольної довіреності Кабінету Міністрів стане передумовою для відновлення роботи хімічного підприємства", - висловив упевненість губернатор області.

Нагадаємо, НКРЕ знизила рівень граничної ціни на газ для підприємств хімічної промисловості, що використовують газ як сировину, на 16,6% - до 1584,4 грн. за тисячу кубометрів. Встановлено, що за такою ціною газ будуть отримувати п\'ять підприємств - виробників азотних мінеральних добрив: ВАТ "Дніпроазот", ВАТ "Концерн Стірол", ВАТ "Одеський припортовий завод", ВАТ "Азот" і ЗАТ "Сєвєродонецьке об\'єднання "Азот".

В Антимонопольному комітеті України заявили, що ситуація з відсутністю "Рівнеазота" в списку хімічних підприємств, які можуть купувати газ за пільговою ціною 1584,4 грн. за тис. кубометрів, вимагає окремого вивчення. 

Раніше гендиректор ВАТ "Рівнеазот" Михайло Заблуда заявляв, що підприємство може скоротити до 1,5 тис. працівників. За його словами, ситуація, що склалася на заводі є результатом "ворожого ставлення нинішнього керівництва уряду до власника підприємства", ЛІГАБізнесІнформ. 25 серпня Прем\'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що ВАТ "Рівнеазот" для оздоровлення ситуації на підприємстві необхідно повернути в державну власність. 

ВАТ "Рівнеазот" в минулому році зробив 280 тис. т продукції, виручка становила 1,416 млрд.грн., чистий дохід - 82,505 млн.грн. За даними ДКЦПФР, найбільшим акціонером є RAAM "Beteiligungsverwaltungs GmbH" (53,86% акцій), афілійована з "Group DF" Дмитра Фірташа, а також "Cheminvest Aktiengesellschaft" (26,01%), підконтрольна групі "Фінанси і Кредит" Костянтина Жеваго.