У комунальному закладі «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» ввели в експлуатацію ультразвуковий апарат експертного класу  «ULTIMA - PA».

Наявний у лікувальній установі апарат, китайського виробництва, пропрацював уже більше 10-ти років. Час його експлуатації  - підійшов до кінця: вичерпавши свої технічні можливості, не пройшов метрологічну повірку. За цей період було проведено понад 82 тисячі обстежень.

Депутати Луцької міської ради виділили гроші у сумі 980 тисяч гривень на придбання нового УЗД апарату. Заклад провів тендер. У результаті торгів переможцем виявилася українська фірма з Харкова, котра запропонувала ціну – 950 тисяч гривень.

«ULTIMA - PA» оснащений трьома датчиками. Перевагами його є: підписи кнопок на апараті українською мовою, що набагато спрощує роботу лікаря та наявність пристрою для діагностування ступені жорсткості тканин, що дозволяє із більшою вірогідністю визначити чи злоякісне утворення чи доброякісне (для щитовидної та молочної залоз).

За допомогою нового апарату можна на більш вищому рівні визначити та діагностувати поширені захворювання такі як: рання онкопатологія, порушення роботи серцево-судинної системи.

«ULTIMA - PA» використовуватимуть для проведення УЗД-досліджень органів черевної порожнини, нирок, сечостатевої системи, малих органів, серця, поверхнево-розташованих судин, судин головного мозку скелетно-м’язової системи.

Кошти, котрі були зекономлені, від проведення тендеру пішли на купівлю електрокоагулятора для проведення малих хірургічних операцій.

Вартість обстеження на апараті – поки невідома.

За словами, радника міського голови, депутата Луцької міської ради Ігоря Поліщука, перший крок до успішного лікування – це правильна діагностика. Тому депутатський корпус Луцької міської ради і вирішив негайно виділити гроші на купівлю апарату.

Ігор Поліщук зазначив, що сьогодні головне – розвивати медичну галузь у Луцьку та дооснащувати медичні заклади міста.