У Луцьку відбулися громадські слухання щодо смороду, за результатами яких ухвалили резолюції з 9 пунктів.

Захід відбувся 2 серпня в будинку культури на мікрорайоні Вересневе. Із самого початку міч учасниками розгорілася жвава дискусія, а громадські слухання пинилися під загрозою зриву, однак учасники вже ж таки змогли знайти порозуміння. Отож були обрані робочі органи  слухань і учсники приступили до роботи.

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що проблема неприємних запахів виникла не вчора – їх фіксували ще два роки тому. Цьогоріч пошук джерел цих запахів виявив цілу низку причин їх виникнення.

«За три місяці роботи заводу підприємство сплатило 10 мільйонів гривень податків. На підприємстві є 38 джерел викиду і всі вони атестовані та інвентаризовані - підприємство отримало пакет документів з дозволами на викиди. Він зазначив, що завод працює як виробництво з переробки меляси (побічного продукту діяльності цукрового заводу). У процесі виробництва утворюється сусло, яке подається на дифузійну установку, в результаті чого утворюється спирт та барда, що є не хімічним, а біологічним виробгицтвом», - запевнив директор ТОВ «БіО ПЕК» Юрій Проник.

Своєю чергою, заступник голови правління Гнідавського цукрового заводу Володимир Костик розповів, що завод замовляв дослідження викидів на вміст шкідливих речовин у незалежній лабораторії Львівської екологічної служби. Заміри не показали перевищення норм викидів. Щодо замулених карт на полях фільтрації, він запевнив, що цього року вивезли 125 тисяч метрів кубічних дефекату, який використовується як органічні міндобрива.

Присутні в залі стверджували, що «Біо Пек» працювало без дозвільних документів на здійснення відходів.

Юрій Проник продемонстрував присутнім дозвільні документи підприємства. Він визнав, що завод дійсно не має дозволу на здійснення викидів у повітря, але працює над тим, щоб отримати такий дозвіл. Він наголосив, що надалі барду не зливатимуть на поля фільтрації. Якщо на поля не зливатимуть фекальні відходи, неприємні запахи повинні зникнути.

Підсумком слухань стало напрацювання резолюції, при виконанні якої всі неприємні запахи мають зникнути