Після трагедії у Луцьку, коли ліфт розчавив 28-ми річну жінку, 70 підйомників зупинили і почали капітальний ремонт, – пише ICTV.

Ліфт у той самій 9-типоверхівці не працює вже другий тиждень, пенсіонери, мами з візочками та немічні піднімаються сходами.

Лише після трагедії мешканці дізналися, що тут планують капремонт, адже ліфтам уже 26 років.

Ціна ремонту майже 160 тис грн, третину з яких мусять назбирати мешканці. А це майже по 2 тис з квартири. Люди обурені, для них це надто дорого. Та й де гарантія, що зроблять на совість. Бо саме після капремонту ліфт розчавив жінку.

Комунальники наполягають, що ремонт не через трагедію, а плановий. Третину його вартості мають сплатити мешканці – вказує влада міста.

На даний момент в міста ще є гроші на спів фінансування але все залежить від того, як люди будуть свою частку збирати.

А от у Харкові, у будинку на Салтівському шосе 2 роки тому ліфт убив 9-річного хлопчика. Його затиснуло дверима ліфта, коли той намагався потрапити всередину.

Винних у смерті дитини не покарали – обвинувачених відпустили на поруки, а підприємство продовжує обслуговувати підйомники. Ліфт, де трапилася трагедія, тривалий час стояв нерухомо, та навіть коли відремонтували, він продовжує ламатися.

Загалом у Харкові понад 60% підйомників переступили 25-річний термін експлуатації, ними можна користуватися лише після дослідження експертів.

Планово ж перевіряти ліфти фахівці Держпраці мають право лише раз на 2 роки, та навіть якщо й знаходять порушення, відповідальні відбуваються штрафами.

Модернізувати старі ліфти надто дорого, бідкаються комунальники. Один коштує понад 400 тис грн, вже не кажучи про нові підйомники, вартість яких удвічі більша.

Тож їх щораз підремонтовують, та вочевидь не завжди на совість.

До слова, у Херсоні обірвався ліфт із двома дітьми. 15-річний та 12-річний хлопчики спускалися на ліфті вниз, коли на 5-му поверсі він обірвався і зупинився на 2-му.