В Україні може бути введена заборона на будь-яку рекламу лікарських препаратів. Відповідний законопроект у Верховну раду подав Кабінет міністрів з поясненням, що реклама навіть безрецептурних препаратів є загрозою для здоров\'я людей, якщо вони приймаються без консультацій з лікарем, повідомляє газета "Коммерсант-Україна".

Як відзначає видання, законопроектом N5339 "Про внесення змін до деяких законів (щодо заборони реклами лікарських засобів)" пропонується змінити статтю 8 закону "Про рекламу", зазначивши, що "у рекламі забороняється розповсюджувати інформацію про лікарські препарати". У пояснювальній записці до законопроекту уточнюється, що зараз під впливом реклами споживачі купують ліки без консультації з лікарем щодо "індивідуальних фізіологічних особливостей та протипоказань для організму людини".

В даний момент в Україні вже діють обмеження реклами ліків - зокрема, рекламувати можна лише безрецептурних препаратів.

Фармацевти вже висловили своє невдоволення пропонованим нововведенням. "Значну частку в загальному обсязі продажу безрецептурних препаратів займають товари, які рекламуються", - відзначає комерційний директор Interpharm (оптовий і роздрібний продаж медикаментів) Олексій Зак, повідомляють Подробиці. У свою чергу, директор Ratiopharm-Україна Віталій Кирик вказує на те, що реклама безрецептурних препаратів у країнах Європи не заборонена. "У Німеччині, наприклад, під час такої реклами з\'являється попередження" Проконсультуйтеся з вашим лікарем \' "Якщо наша країна заявляє про те, що йде до Європи, заборона реклами безрецептурних препаратів алогічним", - заявили Кирик "Комерсанту". 

На думку голови представництва Astellas Pharma в Україні Кшиштофа Седлецька, у разі ухвалення закону постраждає споживач: "Як він буде дізнаватися про нові ліки, які з\'явилися на ринку?"

Не бачить сенсу повністю забороняти рекламу ліків і академік Академії медичних наук України, голова комісії з біобезпеки при Раді національної безпеки і оборони Сергій Комісаренко: "Реклама сильнодіючих препаратів, для прийому яких необхідна консультація з лікарем, і так заборонено. А забороняти рекламу безрецептурних коштів немає необхідності - вітаміни або препарати, що містять парацетамол, можна рекламувати ", - вважає він.