В Україні очікується активізація фінансово-кредитної та інвестиційної підтримки малого підприємництва. Зокрема це передбачає план заходів щодо виконання в 2010 році Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва в Україні, затверджений урядовим розпорядженням N274-р від 24 лютого 2010 року.

У тексті документа, зокрема, зазначається, що для залучення міжнародної технічної допомоги буде здійснюватися фінансово-кредитна і інвестиційна підтримка підприємців. Уряд чекає, що це розширить можливості доступу малого підприємництва до участі в проектах (програмах) міжнародної технічної допомоги.

Для розширення доступу суб\'єктів малого підприємництва до кредитних ресурсів передбачається створення і забезпечення діяльності фондів кредитних гарантій.

Планується також підтримувати експортну діяльність малого бізнесу шляхом поширення інформації про потенційні можливості малого підприємництва, надання допомоги щодо пошуку ділових партнерів, сприяння збільшенню обсягу експорту виготовленої продукції, повідомляє news.liga.net.

Уряд також планує в 2010 році забезпечити функціонування у регіонах інформаційної служби "гаряча лінія" для підприємців. 

Серед запланованих ініціатив: залучення інвестицій у розвиток малого підприємництва, підтримка діяльності венчурних фондів; проведення Всеукраїнського конкурсу бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді; залучення до підприємницької діяльності інвалідів, жінок, молоді, звільнених у запас військовослужбовців, безробітних, сільських жителів; підтримка існуючих і створення нових фондів підтримки підприємництва; сприяння розвитку народних промислів і ремеслеництва; сприяння участі суб\'єктів малого підприємництва в забезпеченні розвитку сільського аграрного туризму; сприяння розвитку сільськогосподарської кооперації з обслуговування тощо.

Планом заходів передбачається внести зміни до законів про дозвільну систему в сфері господарської діяльності, про розвиток і підтримку малого і середнього підприємництва.