Україна перестала контролювати найбільший у країні нафтопереробний завод (НПЗ) - Кременчуцький. 46,9 відсотка акцій ЗАТ "Укртатнафта", створеного на базі НПЗ, тепер зосереджені у групи "Приват" місцевого мільярдера Ігоря Коломойського, пише газета "Комерсант-Україна".

Газета пише, що в українське Мінпаливенерго надійшов лист від "Нафтогазу", який також є акціонером НПЗ. У листі говорилося, що рішення про продаж пакета цінних паперів підприємства групи "Приват" була затверджена на зборах акціонерів "Укртатнафти", що відбувся 19 лютого. Як повідомив газеті Геннадій Корбан, представник ТОВ "Корсан" (входить до групи "Приват" і раніше володіло 1,1 відсотка "Укртатнафти"), на зборах було ухвалено рішення продати компанії "Корсан" 18,2 відсотка акцій підприємства і ще 28, 7 відсотка - компанії, назва якої не розголошується.

Тепер група "Приват" контролює 46,9 відсотка "Укртатнафти", "Нафтогаз" - 43 відсотки, а россійская "Татнафта" - 10,1 відсотка.

На тих же зборах було обрано новий склад наглядової ради "Укртатнафти". Тепер п\'ять з дев\'яти членів спостережної ради представляють інтереси групи "Приват", що дозволить їй впливати на всі рішення "Укртатнафти". Зокрема, членами наглядової ради стали Ігор Коломойський, Геннадій Корбан, а також власник групи DCH Олександр Ярославський, який разом з Коломойським контролює "Корсан".

Представники "Татнафти" до наглядової ради не увійшли. У російській компанії, як пише газета, новиною "шоковані і поки не вирішили, чи має сенс продовжувати судові розгляди".

Конфлікт "Татнафти" з українською владою щодо Кременчуцького НПЗ тягнеться близько двох років і пов\'язаний з незаконним, на думку російської сторони, захопленням НПЗ. Раніше "Татнафта" володіла блокпакетів української компанії, а за деякими даними, з урахуванням пакетів підконтрольних "Татнафти" Seagate International та AmRUZ, фактично контролювала "Укртатнафту".

Однак у квітні 2008 року Господарський суд України передав 18,3 відсотка акцій "Укртатнафти", що належали Seagate International та AmRUZ, в управління "Нафтогазу". Таким чином, контроль над "Укртатнафтою" перейшов до державного "Нафтогазу".

У відповідь "Татнафта" звернулася до міжнародного суду з позовом до України на суму понад мільярд доларів, тому що вважала, що Україна порушила права "Татнафти" як акціонера "Укртатнафти". У жовтні 2009 року російський компанія повідомила, що має намір збільшити суму позову до п\'яти мільярдів доларів.

Кременчуцький НПЗ є найбільшим в Україні нафтопереробним заводом. Потужності підприємства розраховані на переробку понад 18 мільйонів тонн нафти на рік. Завод випускає понад 100 найменувань продукції, у тому числі бензин, дизельне паливо, трансмісійні та інші олії, парафін, бітум та мазут, повідомляє lenta.ru. 

"Татнафта", що на третину належить уряду Татарстану, є шостою за обсягами видобутку нафти компанією в Росії. "Укртатнафта" була створена як спільне підприємство на базі Кременчуцького НПЗ, поставками нафти на який займалася "Татнафта".