Депутати Волинської обласної ради підтримали Звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо недопущення капітуляції України за т.зв. "формулою Штайнмаєра".

Читайте також: Зеленський зустрівся із Штайнмаєром та обговорив з ним ситуацію на Донбасі

Про це стало відомо під час чергової 25-ої сесії Волинської обласної ради.
З цього приводу свою думку висловив і депутат Верховної Ради України від округу №22 (місто Луцьк) Ігор Палиця:

"Волинська обласна рада завжди була першою, яка ставала на захист інтересів України. Коли розпочалися перші спроби легалізувати торгівлю між так званими "ЛНР" та "ДНР" і Україною, якою займалися тоді наші олігархи та керівництво країни. Волинська облрада першою виступила і сказала, що ми це недопустимо. Ми не знаємо суті переговорів, про що домовлялися представники президента на мінському плацдармі, не знаємо умов, які нам там ставлять.

Сьогодні Україна опинилася у такій ситуації, коли нас уже не запитують, що ми хочемо. Ми не повинні жорстко висловлюватися в сторону Президента. Європа, як і весь світ, втомилася від України, адже в нас олігархів стало більше, рокрадалася армія та земля. Волинська обласна ради повинна застерегти керівництво країни від необдуманих кроків, і ніяких виборів, поки звідти (Донбасу) не підуть усі терористи. Надіюся, що після нормандської зустрічі нам стане все відомо. Або ми котролюємо ці території, або від'єднуємо і ізолюємо їх. Потрібно сьогодні підсилити пропозицію Президента на переговорах", – зазначив Ігор Палиця.

"За" проголосували 48 народних обранці.

Подаємо текст "формули Штайнмаєра" повністю.

ЗВЕРНЕННЯ

Волинської обласної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо недопущення капітуляції України за т.зв. "формулою Штайнмаєра"
Ми, депутати Волинської обласної ради, висловлюємо категоричну незгоду зі спробами центральної влади зреалізувати згубну для Української держави так звану "формулу Штайнмаєра", якою, відповідно до "Мінських угод", вводиться особливий статус Донбасу.

Національно-патріотична громадськість України та Волинського краю сприймає це як однозначну капітуляцію. Адже, згідно з ухваленим 16 вересня 2014 року Законом України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей":

1. Московським окупантам та їхнім посібникам терористам гарантується амністія (ст. 3);

2. Узаконюється режим "сприяння" для російської мови і фактичного знищення української мови (ст. 4);

3. Надається імунітет депутатам, "обраним" під контролем терористів (ч. 2 ст. 5);

4. Терористи призначатимуть керівників органів прокуратури і судів, а самі стануть "народною міліцією", підпорядкованою виключно місцевій владі, яку доволі ймовірно буде обрано з числа колишніх ватажків загонів бойовиків (ч. 3 ст. 5, ст. 9);

5. Україна має забезпечити прямі зовнішні відносини окремих районів Донбасу з регіонами Росії, чи, по суті, визнається сам факт відсутності фактичного кордону з Росією (ст. 8);

6. У Державному бюджеті України щороку передбачаються захищені видатки на державну підтримку соціально-економічного розвитку ОРДЛО, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень.
Введення в дію закону про особливий статус Донбасу – однозначний сигнал усім промосковським силам в інших областях України, що зброєю можна домогтися для себе "особливого статусу" та диктувати Україні свою волю. Це однозначний сигнал світу, що про долю України треба говорити з Москвою, а не з Києвом. Це прямий шлях до остаточної дезінтеграції України, продовження війни на цілі покоління з метою знищення Української держави.

Констатуємо, що це вже не перші спроби центральної влади добровільно накинути на Україну зашморг капітуляції. Так було 16 вересня 2014 року, коли парламент із брутальними порушеннями ухвалював Закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Так було 31 серпня 2015 року, коли Верховна Рада голосувала за включення до Конституції України положення про особливий статус Донбасу.

Читайте також: Попереду має бути безпековий блок, а уже потім – політичний аспект: Констанкевич про "формулу Штайнмаєра"

Вважаємо, що погоджена владою "формула Штанмайєера" – імовірний пролог цілковитої української капітуляції. Далі буде зустріч у так званому "Нормандському форматі". Вона має всі шанси стати аналогом Мюнхенської змови ХХІ століття. Після цього Україну чекає повернення в орбіту "руского міра" та поступовий демонтаж Української державності, а Російську Федерацію – скасування санкцій.

Враховуючи викладене, вимагаємо від Президента України, Верховної Ради України:

1. Розірвати дипломатичні відносини, а також усі міжнародні договори з Російською Федерацією та не відновлювати їх до повної деокупації Московією всіх українських територій.

2. Добиватися реальних кроків на підтримку України від держав, які декларували безпеку та недоторканність кордонів України в обмін на відмову від ядерної зброї. Укласти двосторонні угоди зі США і Великою Британією про повномасштабну військову допомогу Україні, надання летального озброєння та довгострокової військово-технічної допомоги.

3. Запровадити реальний воєнний стан у прифронтових територіях і повну економічну, енергетичну, ресурсну та транспортну блокаду тимчасово окупованих територій, яку тримати до повної деокупації цих територій.

4. Не допустити надання "особливого статусу" для окупованих територій та скасувати чинний Закон України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". Притягнути до кримінальної відповідальності та позбавити громадянства усіх, хто зрадив Українську державу, працював на окупаційну адміністрацію, брав участь у бойових діях проти українських підрозділів та вчиняв інші злочини.

5. Проводити вибори до органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях лише після повної деокупації, завершення адміністративно-територіальної реформи та повної перепаспортизації всього населення, здійсненої шляхом перевірки кожної особи на наявність громадянства інших держав, співпрацю з окупаційним московським режимом, лояльність до України та відповідність статусу громадянина України.

Закликаємо українців не терпіти жодної капітуляції, якими би "формулами" її не прикривали, та протидіяти їй всіма доступними засобами. Ні – капітуляції! Україна – понад усе!

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook