Найближчим часом Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), пропонує змінити систему оплати за опалення, ввівши двоставковий тариф на теплову енергію.

Читайте також: У Луцьку можуть збільшитись тарифи деяких комунальних послуг

"Двоставковий тариф – це коли частина енергетичних витрат виражається в умовно змінних витратах, в залежності від того, скільки теплової енергії споживає споживач", – заявив днями член НКРЕКУ Євген Магльований, повідомляє U-News.

Виходячи з нових правил, умовно постійні витрати, які не залежать від споживання, – заробітна плата, ремонти, обслуговування – будуть розподілятися рівними частинами протягом усього року.

За даними Національної комісії, витрати на паливо і газ складають 85% тарифу. Проблемою для підприємств стає збільшення постійних витрат через скорочення обсягів споживання. Це відбувається тому, що теплоспоживачі все частіше утеплюють своє житло, намагаючись скоротити вартість теплопостачання.

За приблизними підрахунками НКРЕКУ, жителі двокімнатної квартири середнього метражу платять за опалення в зимовий період близько 1000 гривень. За весь опалювальний сезон така квартира обійдеться в 6000 грн.

Читайте також: Цьогоріч кількість субсидій зменшиться на 20%

Близько 15% від цієї суми (приблизно 900 гривень) йдуть не за оплату газу, а на зарплати співробітникам і обслуговування обладнання теплопостачальника – комерційні витрати. Якщо поділити 900 грн на 12 місяців, то отримуємо абонплату 75 грн на місяць за середньостатистичну двокімнатну квартиру. Відповідно, на цю ж суму зменшаться платежі в зимовий період.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter