Зміни в закон "Про лікарські засоби" від 04.04.1996 № 123/96-ВР, які Верховна рада має намір прийняти на поточній сесії, призведуть до знищення конкуренції на аптечному ринку, і, як наслідок, до підвищення цін на ліки.

Читайте також: Українці забезпечили виручку фармзаводам на рівні 60 мільярдів гривень

Такі побоювання озвучили експерти під час круглого столу у ВР, обговорюючи ухвалення законопроекту № 8591, йдеться в сюжеті ICTV.

"Сьогодні вітчизняний споживач має безперешкодний доступ до медпрепаратів. Аптек на ринку немало, проте їхня діяльність українцям не заважає, а навпаки допомагає – наприклад, отримати ліки за справедливою ціною, - говорить директор громадської організації "Аптечна професійна асоціація України", доктор фармацевтичних наук Володимир Руденко, коментуючи законодавчу ініціативу (№8591) народних депутатів про скорочення аптечних установ. - Сьогодні споживач розуміє, що поблизу знаходиться кілька аптек, в яких він може придбати необхідний препарат, а також порівняти ціни в декількох різних аптеках. За таких умов громадянин отримує справедливу ціну, як наслідок здорової конкуренції".

Читайте також: В Україні заборонили популярний антисептик та ліки від застуди

Якщо відстань між найближчими аптеками буде обмежена 500 м, не всі з легкістю зможуть долати цю відстань. Наприклад, в негоду для мам з дітьми і осіб з обмеженими фізичними можливостями це стане великою проблемою, вважає Руденко.

"Від даного законопроекту найбільше програють клієнти, пацієнти, покупці. По-перше, зменшиться доступність аптек для інвалідів. Зараз аптеки розташовані в середньому через кожних 140 метрів, а після прийняття змін ця відстань збільшиться майже втричі. По-друге, зменшення конкуренції за клієнта серед роздрібних аптек призведе до того, що ціни на ліки регулюватимуться вже не ринковою надбавкою в 10-12%, а лише державною - 25%. А значить ціни на ліки піднімуться на 13-15%", - вважає представник ГО "Всеукраїнська аптечна палата" В'ячеслав Сауц.

"Група народних депутатів подала вкрай важливий для суспільства законопроект, не обговоривши його заздалегідь ні з громадськістю, ні з підприємцями. При цьому законопроект має низку недоліків, які можуть негативно позначитися як на кінцевому споживачі, так і на аптечному підприємництві, а багато його положень не відповідають конституції, - говорить юрист Аптечної професійної асоціації України Григорій Павленко. - Від імені підприємців закликаю депутатів прислухатися до їхньої думки і спільно шукати вирішення існуючих проблем, спільно розробити законопроект, який задовольнить і підприємців, і кінцевих споживачів".

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter