Перебуваючи на посаді Луцького міського голови Богдан Шиба неодноразово перевищував свої повноваження. Та одна угода ледь не коштувала йому мерського крісла, звідки він міг вилетіти достроково, бо депутати звинувачували його у махінаціях щодо земельних питань.

Читайте також: Бюджетний дерибан, договорняки і відкати: чим запам'ятався лучанам горе-мер Шиба

Ідеться про історію з відомою багатьом ділянкою на Ковельській, 17 та секретною додатковою угодою. Це призвело в Луцьку до конфлікту такого масштабу, що навіть почали збирати підписи за відставку Богдана Шиби, пише ІА Волинські новини.

Аукціон небаченої щедрості

У жовтні 2017 року Луцька міська рада оголосила аукціон з продажу земельної ділянки площею 2,97 гектара за адресою вулиця Ковельська, 17. Під час запеклих торгів ціна на цю ділянку піднялася до космічної на той момент суми – 30 мільйонів гривень.

Річ у тім, що претендувала на землю фірма "Адендум", яку пов'язували з представниками місцевої вірменської общини. Другого покупця запросили нібито для того, щоб підняти ціну, що й вдалося зробити. Бо дуже вже хотіли вірмени мати цю ділянку у власності.

Міська казна поповнилася чималою сумою, але на цьому історія аж ніяк не завершилася. Навпаки – почалося найцікавіше.

Секретна угода

Ділянка, на якій планували збудувати торгово-розважальний центр, розташована у районі старого русла річки Стир. Там дуже низько і волого. Тому, щоб підготувати ділянку до забудови, треба було вкласти ще чимало коштів. Як виявилося – не інвесторських.

14 листопада 2007 року міський голова Богдан Шиба самочинно підписує доповнення до договору купівлі-продажу за підсумками аукціону. Згідно з цим додатком, місто зобов’язалося виконати низку робіт із підведення комунікаційних мереж до ділянки на Ковельській.

У цьому секретному додатку йшлося про те, що міська рада протягом року, отримавши кошти від покупців, бере на себе зобов’язання на прокладення газопроводу потужністю 108 кубометрів на годину, водопроводу потужністю 8,5 кубометра за добу, каналізаційної мережі потужністю 8,5 кубометра за добу. Крім того, міська рада зобов’язалася здійснити зміцнення берегової зони межею земельної ділянки та будівництво під’їзних шляхів із асфальтобетонним або бутовим покриттям.

Богдан Шиба фактично самочинним рішенням взяв на міський бюджет суттєві зобов’язання, до того ж, у невизначеному обсязі. Адже одні експерти говорили, що ці роботи потягнуть на 4-5 мільйонів, а інші казали про 10.

Читайте також: Хто претендує на посаду Луцького міського голови (попередній список кандидатів)

Луцький "путч"

Богдана Шибу відкрито запідозрили у наданні неправомірних переваг суб’єкту підприємницької діяльності. Наприкінці зими 2008 року до суду таки потрапила справа щодо укладеної угоди купівлі-продажу за поданням прокуратури. Ще тоді наглядовий орган вимагав визнати недійсним договір купівлі-продажу та повернути з міського бюджету всю суму, яку внесли покупці за придбану земельну ділянку.

8 квітня в центрі Луцька представники Волинського об’єднання "Варта громади" встановили наметове містечко і почали безстрокову акцію проти міського голови Богдана Шиби. За його відставку зібрали понад 20 тисяч підписів.

Лідер "Варти громади" Олександр Мартинюк під час пресконференції в Києві заявив: практика бюджетних відкатів, яку почав мер Луцька Богдан Шиба, дискредитує саму ідею земельних аукціонів.

Він відзначив: "Після того як правоохоронні органи почали цікавитися цим документом, міський голова робить вже другу спробу винести його на затвердження сесії міської ради. Подібних прецедентів у нас не було. Ніякі інші договори купівлі-продажу земельних ділянок з аукціону або на інших принципах міськрада ніколи не стверджувала, і ми вважаємо, що це не що інше, як спроба приховати за колегіальною відповідальністю відповідальність персональну".

Як кометував адвокат, член Вищої ради юстиції України Сергій Сафулько, який проводив правову експертизу цієї угоди, "зміст цього документу суперечить Земельному кодексу України, Цивільному кодексу України, а також Закону України про місцеве самоврядування в частині про повноваження міського голови. Додаток № 1 до угоди від 14 листопада 2007 року порушує статус органу місцевого самоврядування, виходить далеко за межі повноважень особи, яка підписала таку угоду від імені продавця, і тому цей договір не відповідає українському законодавству".

"Крім того, на мою суб’єктивну думку, цей документ суперечить інтересам жителів міста, оскільки кошти, які мешканці могли б отримати від реалізації такої ділянки, в кінцевому рахунку будуть спрямовані для задоволення потреб покупця ділянки", – підсумував Сергій Сафулько.

"Адендуму" не пощастило

16 квітня 2008 року на позачергову "земельну" сесію було винесено проєкт рішення, що передбачало затвердження договору купівлі-продажу земельної ділянки ТзОВ "Адендум" площею 29 735 кв. м на вул. Ковельській, 17 для будівництва та обслуговування торгово-розважального комплексу. Разом з ним депутатам було запропоновано погодити додаток № 1, який, очевидно, і обумовлював процедуру виконання зобов’язань міської ради щодо прокладання комунальних мереж до ділянки.

Читайте також: Афера на мільйони: як кандидат у мери Луцька Роман Бондарук залишив людей без кровно зароблених грошей (відео)

Однак Богдан Шиба з невідомих причин вирішив зняти це питання з порядку денного.

Тож тема зі "скандальних земельних махінацій" перейшла у політичне русло, де тодішній депутат Луцькради Олександр Мартинюк зі своїми соратниками по партії "Реформи і Порядок" активно домагався відставки Богдана Шиби. У цьому питанні також було помітно певні напружені стосунки і між фракціями "Наша Україна" та "БЮТ", які під час сесії усе не могли дійти згоди в питанні голосувати чи не голосувати за внесення змін до бюджету, де було чемно "припудрено" суму витрат бюджету спеціального фонду на підведення комунікацій на вулиці Ковельській.

А поки депутати та громадські активісти вели політичну війну, прокуратура пішла до суду, де наполягала на тому, що підписання договору з додатком Луцький міський голова здійснив з порушенням положень чинного законодавства. Адже, укладаючи невід’ємний додаток до договору, Богдан Шиба вийшов за межі своєї компетенції. Мовляв, він не був наділений повноваженнями щодо укладання будь-яких додатків до договору купівлі-продажу земельної ділянки, а також повноваженнями розпоряджатися цими коштами.

Позов задовольнили, а оспорюваний Пункт 1.13 договору купівлі-продажу земельної ділянки від 14.11.2007 року та додаток №1 від 14.11.2007 року до вказаного договору визнали недійсними.

Та після низки апеляцій справу знову повернули на розгляд Господарського суду. Зрештою аж у 2009 році Господарський суд таки задовольнив позов прокуратури, чим фактично скасував додаток до договору купівлі-продажу земельної ділянки на Ковельській, 17 і зняв з міської ради зобов’язання щодо облаштування комунікацій.

***

Завершення цієї історії сьогодні вже відоме – ТОВ "Адендум" після кількарічної судової тяганини визнали банкрутом, бо виявилося, що фірма заборгувала кільком банкам десятки мільйонів гривень за кредитами. Майно фірми розпродали, як і землю.

Але суть в іншому: якби згадану додаткову угоду, яку самочинно підписав Богдан Шиба, було реалізовано, це спричинило б прецедент, наслідки якого нескладно передбачити. Тоді будь-який переможець земельного аукціону, посилаючись на цей приклад, міг би отримати собі преференції від міської ради.

А за додаткову винагороду можна було би виторгувати у міськради чимало зобов’язань. І цьому є тільки одна назва – корупція.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook