20 січня  у Вашингтоні на сходах Капітолія, де засідає Конгрес, відбулася інавгурація 46-го президента США Джо Байдена під охороною тисячі бійців Нацгвардії. За подією увесь світ спостерігав онлайн, пише ТСН.

Читайте також: США збожеволіли: прихильники Трампа штурмували Капітолій, є загиблі (фото)

Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс склали присягу на західній терасі Капітолійського пагорба. Усі офіційні урочистості лишилися незмінними. Але кількість гостей була значно обмеженою, як і формат самого заходу.

Присягу президент США склав на Біблії, а після глава держави звернувся до нації з інавгураційною промовою, у якій новообраний президент озвучив головні меседжі політики нової адміністрації.

"Я урочисто присягаюсь, що буду сумлінно виконувати обов'язки президента Сполучених Штатів, оберігати й захищати Конституцію США", – проголосив традиційні слова Джо Байден під час вступу на посаду.

Після штурму Капітолія було ухвалено рішення про посилення заходів безпеки, щоб  уникнути провокацій і терактів. Капітолій і Білий дім огороджені бар'єрами, потрапити на інавгурацію можна було тільки за квитками. Головні локації охороняли понад 20 тисяч військових зі зброєю. Тимчасово припинили роботу понад десять станцій метро.

Також на цьогорічні урочистості значно вплинула пандемія і основна частина відбувалася онлайн, щоб не наражати гостей, зокрема, 78-річного вже вакцинованого главу держави, на небезпеку зараження коронавірусом. 

Читайте також: США офіційно вийшли з Договору про відкрите небо через Росію: що це означає

Президент України Володимир Зеленський запросив нового очільника Білого дому Джо Байдена відвідати Україну. Про це він написав у Twitter.

"Спостерігаючи за інавгурацією нового президента США у новому офісі на Банковій, я буду радий вітати Джо Байдена у відомому Києві. Я впевнений, наші відносини будуть покращені", – зазначив Зеленський.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook