Водіїв маршрутних таксі Луцька вже не раз попереджали в міськраді: якщо братимуть готівку – договір з таким перевізником розірвуть.

Читайте також: У приміських маршрутках Луцької громади платитимуть електронним квитком

Втім, підприємливі шофери додумались брати гроші і давати свою картку на розрахунок. Чи знають про ці хитрощі в управлінні транспорту та зв’язку і чи більше лучан розраховується за проїзд безготівково, – повідомдляє ТРК «Аверс».

Лучанка Алла каже – не  раз в маршрутних таксі бачила, як водій бере готівку, натомість дає пасажиру свою картку – щоб не «псувати» безготівкову статистику.   

«Він дав карточку після того як дали кошти. Сказав, що або получить штраф і людина, і він, щоб не було проблем», – зазначила жінка.

Коментарів про такі випадки вистачає і у соцмережах. Втім, думки лучан розділяються: є люди, які вважають, що проїзд має бути безготівковий і такі хитрощі – неприпустимі.

«Я розраховуюся карткою. – Вам зручно розраховуватись карткою? – Зручно. Я вважаю, що це правильно, бо іде наповнення бюджету – можна щось тоді змінити. А, якщо ми будем розраховуватись кожен готівкою, то що буде? Буде безлад! – А як Ви ставитесь, що водії ідуть на хитрощі: беруть готівку, але дають свою картку, щоб «пропікались»?» – Мені здається, це – неправильно», – говорить пані Лариса.

Читайте також: У Луцьку незадоволені роботою міських перевізників громадського транспорту

У маршрутці №9 водій бере у пасажира готівку. Щоправда, під прицілом камери картку на розрахунок ніхто не дає, натомість вся готівка опиняється у пакеті. Водій запевняє – готівку бере лише у тих, хто не з Луцька. Мовляв, це такий собі акт милосердя над немісцевими.

«А чому Ви берете готівку? – В цього мужчіни нема як доїхати до лікарні. Запитайте в нього. Він тільки що попросився. – А так Ви берете готівку? – Стараємся не брати. В нас такий маршрут, що дві лікарні, мусимо якось виходити з положення. – Від немісцевих, так? – Так. – А чи знаєте Ви таке, що водії беруть готівку, але дають свою картку «пропікатись»? – Щось таке чулося. – Ви так не робите? – Пока нема такого указу», – говорить водій маршрутки.

У міськраді перевізників не раз попереджали, що за обіг готівки з ними розриватимуть договір, а контролери ЛПЕ спільно з працівниками «Укртрансбезпеки» регулярно проводять рейди по виявленню порушень безготівкових перевезень у транспорті. При фіксації порушення по обігу готівки перевізник може заплатити до 1 700 грн штрафу.

Якщо на оплаті готівкою зловили пасажира – він може відбутись попередженням або сплатити 120 грн, якщо людина проїхала безкоштовно у тролейбусі – це 80 грн штрафу. Проте, що робити з «підприємливими» водіями, які не гребують готівкою, але не забувають і про картку для прикриття – в управлінні транспорту та зв’язку міськради поки не знають.

Читайте також: Замість 4 маршрутів – тролейбуси: у Луцьку обговорили стратегію розвитку громадського транспорту (відео)

«Ну є випадки, так, що водій чи перевізник закупляє певну кількість карток для водіїв – для оплати пасажирів, які платять готівкою. Це, скажем так, не вирішення питання, оскільки це – палка в двох кінцях. Для обліку – так, воно облікує готівку. Але де гарантія, що воно облікує всю готівку?! Це одне. І воно не стимулює пасажира придбавати ці квитки», – повідомив заступник начальника управління транспорту та зв’язку ЛМР Олександ Середа.

Втім, кількість перевезень у громадському транспорті саме за електронним розрахунком зростає з кожним місяцем.

«В лютому було 727 тис транзакцій, то в березні вже було 856 тис, а у квітні вже 950 тисяч – це по автобусах», – зазначив Олександр Середа.

Купують все більше е-квитків – кажуть в центрі допомоги City card.

«Восени в нас були продажі десь приблизно в районі тисячі карток в місяць, взимку, коли почалися перші контролі – 2,5 – 3. На разі тенденція втримується – 3-3.100 протягом місяця», – говорить заступник директора ТзОВ «Ciті Кард Систем» Інна Артемчук.

Працівники «Ciті Кард Систем» нагадують – розрахуватись за проїзд безготівкво можна не лише е-квитком. Це можливо і за допомогою банківської картки, мобільного додатку або через мережу інтернет і за допомогою банківського рахунку. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook