"Непоминальне" – саме таку назву мала зустріч у Музеї Лесі Українки, присвячена новим надходженням книг від Євгена Сверстюка на волинську землю, адже доки живе пам’ять про людину, доти живе і людина.

Читайте також: Ірина Констанкевич: Опорні школи не фінансуються на достатньому рівні

Євген Сверстюк був яскравою постаттю в дивовижному суцвітті шістдесятників, і вже тоді його філігранно огранене слово було сповнене великої суспільної місії. 

Його життя ще більше стало жертовним свідченням, коли його, невинного, запроторили за ґрати як "особливо небезпечного державного злочинця". Висока громадянська й моральна постава Євгена Сверстюка стала не лише духовним джерелом для вʼязнів пермських концтаборів, а й моральним вироком усій комуністичній системі.

Сьогодні унікальні твори видатного публіциста та літературознавця  були передані Музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету. В конференц-залі визначна подія зібрала істориків, публіцистів, літературознавців та молодь аби побачити твори видатного письменника.

Євген Сверстюк жив у столиці, зустрічався і був знайомий з багатьма відомими людьми, однак свої книги хотів видавати саме на Волині. Саме тут побачило світ видання Роберта Конквеста "Жнива скорботи" і багато інших. 

Найтеплішими словами Євгена Сверстюка згадували академік та літературознавець Микола Жулинський, видавець Андрій Криштальський, представниця Інституту національної пам’яті Леся Бондарук, народний депутат Ірина Констанкевич, яка приклала максимум зусиль аби унікальні твори Євгена Сверстюка зберігалися саме на Волині. 

"Це дуже трепетно і важливо, що ми сьогодні, в рамках днів Лесі Українки маємо можливість говорити про Євгена Сверстюка. Він завжди, коли приїжджав до нашого університету, коли читав лекції, презентував книги говорив про дуже важливі речі. Я тільки напевно ретранслюю бажання родини про те, щоб книжковий спадок сім’ї Сверстюків знаходився на Волині, бо була така воля Євгена Олександровича", - наголосила Ірина Констанкевич.

Своєю чергою, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський наголосив, що дуже важливо на сьогодні ініційована Іриною Констанкевич і прийнята Верховною радою Постанова про відзначення 150-ліття Лесі Українки на державному рівні.

"Мимоволі ми дивимося на долю Євгена Олександровича, а це концтабори, стільки переживань, але який могутній дух. Саме ця духовність не дала йому зламатися і дуже добре, що його дух поселяється в нашому університеті", - розповів Микола Жулинський.

Опісля відбулася передача бібліотеки Євгена Сверстюка музею,  серед яких 40 стародруків літератури про видатних діячів Костомарова, Грушевського унікальні книги з шевченкознавства.

Нагадаємо, Євген Сверстюк народився у селі Сільце Горохівського району. Належить до когорти дисидентів-шістдесятників і є політв’язнем радянської епохи. Був редактором православної газети "Наша віра", президентом Українського ПЕН-клубу, доктором філософії і автором кількох книг та численних публікацій. Нагороджений Орденом Свободи. Один з учасників ініціативної групи «Першого грудня» — створеного у 2011 році об'єднання українських інтелектуалів та громадських діячів. У її складі був одним з авторів Національного акту свободи — пропонованого Верховній Раді України суспільного договору, який опублікували 14 лютого 2014 року і мав на меті знайти шляхи виходу з політичної кризи.

Петро Сосницький

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter