В Україні почали масово конфісковувати автомобілі на європейських номерах.

Читайте також: У всій Україні конфісковують «євробляхи» на евакуаторах

Так, Державна митна служба України у своєму Telegram-каналі розповіла. коли можуть забрати "євробляху" та що потрібно зробити, аби цього не сталося.

Зазначається, що розмитнення автомобіля на європейських номерах не проводиться, якщо стосовно неї є постанова суду про конфіскацію. Постанова суду про конфіскацію "євробляхи", яке набрало законної сили, позбавляє власника такого транспортного засобу (ТЗ) права, щоб розмитнити його. Більш того, сама машина підлягає вилученню виконавчою службою.

Аби ризик вилучення "євробляхи" не був для власника несподіванкою, в службі радять перевірити наявність автомобіля в судових реєстрах на предмет рішень про конфіскацію перед тим, як здійснити митне оформлення.

Митники під час вирішення формальностей і виявлення факту перебування "євробляхи" (щодо якої винесено рішення суду про конфіскацію) на території митного поста зобов'язані проінформувати виконавчу службу. Та, своєю чергою, уповноважена здійснити вилучення ТЗ в межах виконавчого провадження.

Читайте також: В Україні «євробляхи» відбирають прямо під час розмитнення: в чому причина

Як відомо, від 15 травня в Україні набув чинності закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов'язкових платежів, об'єктом оподаткування яких є транспортні засоби" № 1402-ІХ. Закон ще 12 травня був підписаний президентом Зеленським разом із іншим - "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України" № 1403-ІХ.

Згідно з документами, вживані автомобілі з європейською реєстрацією, старші п'яти років, які були ввезені на територію Україні до кінця 2020 року, оподатковуються за пільговою ставкою податку на додану вартість та акцизного податку.

Так, на пільгове митне оформлення дається 180 днів від моменту набрання чинності законами. Учасники АТО/ООС матимуть змогу скористатися пільговим розмитненням протягом 270 днів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook