На Волині за участі заступника очільника профільного міністерства обговорили проблеми розвитку спорту. Однією з основних проблем є масове закриття спортивних шкіл. І то проблема не лише Волині а всеукраїнська.

Читайте також: "Без нього не будемо тренуватись", – діти і батьки про волинського тренера, якого звинуватили в домаганні (відео)

Загалом, за словами гостей з Києва, в Україні за останні п’ять років закрили 343 спортивні школи. На Волині змушені були закрити 10 спортшкіл, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс», пише ІА Волинські Новини.

Нині дотацій від держави на спортивну галузь немає жодних. А фінансування волинських обласних спортивних шкіл лягає на плечі міських та обласних бюджетів. Держава допомагає лише тоді, коли спортсмени потрапляють до національної збірної України. Зокрема оплачує навчально-тренувальні збори та міжнародні виїзди.

Волинським спортсменам нині вкрай бракує інвентарю та спортивного харчування. А у тренерів спортивних шкіл маленькі зарплати.

Директор обласної дитячо-юнацької спортивної школи Богуслав Галицький каже: за такі гроші ніхто не хоче працювати, і якщо це питання не розв’язати найближчим часом, то тренувати дітей вже не буде кому.

«Зарплата тренера-новачка зараз 4700 гривень. Нормальний здоровий мужчина за 4700 в спортивну школу прийде працювати? – обурюється він. – Це йому потрібно набрати чотири групи – 60 дітей. Тому молодих тренерів у нас дуже мало».

Через неможливість місцевих бюджетів фінансувати всі спортшколи їх оптимізовують, себто закривають.

«Якщо взяти всі сукупні рішення, видатки, ось вам і результат. У Верховній Раді в 2014 році Парубій на громадських слуханнях обіцяв, мовляв, жодної спортивної школи не дамо закрити, – каже голова постійної комісії з питань сім’ї, молоді, спорту та туризму Волиньради Віктор Галан. – У Волинській області – мінус десять спортивних шкіл. Про що ми говоримо?»

Окрім того, Віктор Галан зазначає, що українські спортсмени їдуть на збори за кордон. Адже в Україні, лише одна спортивна олімпійська база, яку розвиває Міністерство спорту. А інші спортивні об’єкти в занедбаному стані.

Ще одна суттєва проблема – це відсутність спортивної медицини. Себто немає заходів для підтримки здоров’я спортсменів, а тим більше, профілактики захворювань. Цю проблему визнають і в Києві, кажуть, Міністерство охорони здоров’я не підтримує спортивну медицину. На думку гостей зі столиці, на це треба звернути увагу в першу чергу. Потрібно відновити спортивні диспансери. Бо ж без цього спортсмени не зможуть досягати великих результатів у спорті. Однак де брати на це гроші, не кажуть.

«Все фінансувати за рахунок державного бюджету складно, і місцевого бюджету в тому числі, тому проблема відкрита. Ми всі розуміємо, що щось потрібно вирішувати, що так далі працювати просто не можна, – зазначив перший заступник голови ФСТ «Динамо» України Віктор Корж. – Думаю, наступним кроком буде спасіння лікарських спортивних диспансерів, які були у всіх областях».

Читайте також: В Україні з'явиться новий вид спорту

Заступниця міністра молоді та спорту України Ніна Уманець зауважила, що через пандемію коронавірусу збільшити фінансування спорту поки не можуть. Тому потрібно шукати інші шляхи розв’язання цієї проблеми.

Тож на підтримку держави надто сподіватися не потрібно. Попри труднощі, наразі волинські спортсмени готуються до Олімпійських ігор у Токіо. Нині поки четверо підтвердили свої ліцензії. Однак хто саме з Волині поїде представляти нашу державу в Токіо, стане відомо згодом.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook