Зеленим зернам кави часто приписують корисні та іноді навіть цілющі властивості – від спалювання жиру та холестерину до покращення кровообігу та обміну речовин.

Читайте також: Коронавірус дістався до найпопулярнішого серед українців курорту

Втім, дієтолог Олександр Бурлаков прагне розвіяти ці міфи, пише 24 канал.

Чим відрізняється зелена кава від обсмаженої

Головна відмінність – високий вміст хлорогенової кислоти, якій власне і приписують всі магічні властивості. Міф про надзвичайну користь зеленої кави з'явився після рандомізованого клінічного дослідження натуропата Ліндсі Дункана. Результати його дослідження, у якому взяло участь 16 осіб, демонстрували втрату жиру у піддослідних без зміни харчування та підвищення фізичної активності.

Після цього не обійшлося без скандалів, а статтю відкликали через те, що всі критерії клінічних досліджень були порушені.

Систематичний аналіз і метааналіз 2014 року показав, що хлорогенова кислота й справді викликає зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску. Втім, ефект є помірним і клінічне значення є невизначеним.

Ще одне дослідження на 28 особах (хоч не на 16) продемонструвало, що хлорогенова кислота не викликає жодних змін в індексі маси тіла людини. Під час експерименту, добровольці отримували 140 мг хлорогенової кислоти на день та плацебо.

Великий метааналіз з 2160 досліджень, показав, що втрата ваги під час вживання хлорогенової кислоти має маленький ефект, тому її клінічне значення знову таки визначене. Окрім того, результати охоплених досліджень часто кардинально відрізнялися. 

Читайте також: "Усередині мене стрибає маленька дівчинка": хвора на рак Алла Мазур поділилася радістю

У науковців досі недостатньо доказів стосовно користі зеленої кави, тому не можна стверджувати, що вона може бути корисною при високому кров'яному тиску, ожирінні, хворобі Альцгеймера та цукровому діабеті 2 типу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook