Уже з літа цього року Європейський Союз має намір запустити паспорти вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19, пише УНІАН.

Читайте також: Влітку Європа відкривається для туристів

Паспорти вакцинації від COVID-19: що відомо

ЄС ідея про надання вакцинованим від коронавірусу особам сертифіката для можливості подорожувати – так званого «паспорта вакцинації» – викликала суперечки. Так, країни з розвиненим туристичним сектором, як правило, були більш прихильні до цієї концепції, наприклад, Італія, Болгарія, Португалія, Словенія та Іспанія.

Введення паспорта вакцинації називалося надійним шляхом для скасування обмежень, відкриття країнами кордонів та відновлення туристичних поїздок без проходження самоізоляції та додаткового ПЛР-тестування.

Країни Великої двадцятки (G20) за підсумками зустрічі 4 травня виступили на підтримку заходів щодо впровадження паспортів вакцинації від коронавірусу.

Кому видаватимуть COVID-паспорти

СOVID-сертифікат зможуть отримати особи, які були вакциновані від коронавірусу. При цьому щеплення повинно бути зроблене препаратами, схваленими Європейським агентством лікарських засобів (EMA).

Також їх планується видавати тим, хто має імунітет до COVID-19 або отримав негативний результат ПЛР-тесту.

Для власників COVID-паспортів скасовуються вимоги про самоізоляцію чи тестування на коронавірус. Термін дії документа – не більше 12 місяців.

Водночас у Європарламенті наголосили, що COVID-сертифікат не буде діяти як документ, необхідний для подорожей, і також не стане умовою для вільного пересування в ЄС.

Читайте також: В Індонезії тести на Covid-19 мили і використовували повторно

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн запевнила, що всі 27 держав-членів ЄС беззастережно приймуть усіх, хто щеплений вакцинами, схваленими EMA.

Слід зауважити, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наразі не підтримує запровадження обов’язкових паспортів вакцинації для подорожей.

«Зелений паспорт» в Італії

В Італії у другій половині травня почне діяти «зелений паспорт», який дозволить туристам подорожувати між регіонами країни.

Влада Італії, за словами прем’єр-міністра країни Маріо Драгі, має намір запропонувати туристам чіткі правила перебування, щоб гарантувати їхню безпеку. Загалом же в Італії очікують, що країні може знадобитися 2 роки для повернення до рівня туризму 2019 року.

СOVID-паспортизація в Україні

Наприкінці березня на необхідності розробки системи СOVID-паспортизації для українців наголосив президент Володимир Зеленський. Він зауважив, що ці паспорти вже розробляються багатьма розвиненими країнами, які активно працюють над створенням колективного імунітету проти коронавірусу.

Тоді ж у Міністерстві охорони здоров’я України запевнили, що паспорти вакцинації для українців перебувають на фінальній стадії розробки.

У квітні в Кабінеті міністрів заявили, що Україна домовилася з Єврокомісією про співпрацю над сумісністю українського та європейського Цифрового сертифіката про імунітет від COVID-19. Цифровий сертифікат, зокрема, підтверджуватиме, що людина вакцинувалася, одужала та здала тести на коронавірус.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook