2020 рік став по-справжньому "чорним" для сфери туризму. Через пандемію коронавірусу було закрито багато курортів у всіх куточках світу. Але поступово деякі напрямки стали відкривати для українців, і наші туристи масово кинулися до Туреччини, Єгипту, Болгарії або подорожче - в Домінікану чи Занзібар. З початком 2021 року ситуація трохи поліпшується, і деякі країни поступово відкривають кордони для відпочиваючих. А, враховуючи старт масової вакцинації в світі, є надія, що незабаром українці зможуть вільно подорожувати по світу.

Читайте також: Куди українці можуть поїхати на відпочинок без вакцини та складних правил: деталі

Куди можна буде відправитися на відпочинок у 2021-му, пише "Апостроф".

Нові напрямки: Грузія, Кіпр, Шрі-Ланка

Розпещені безвізовим режимом українці дуже болісно сприйняли закриття кордонів через коронавірусну пандемію. Багато хто заздалегідь готувался до відпустки, купуючи тури через фірми, або самостійно, бронюючи авіаквитки і готелі. У підсумку, була маса зірваних планів і даремно витрачених грошей.

На сьогоднішній день українці можуть відвідувати для відпочинку Туреччину або Єгипет, з деякими обмеженнями такі європейські країни, як Болгарія, Хорватія і Чорногорія, і більш екзотичні - Домінікана, Мальдіви і Занзібар.

Вибір наче є. Але багато хто чекає, коли перелік напрямків буде максимально розширено.

У грудні минулого року першою українців порадувала Шрі-Ланка, повідомивши, що відкриває свій кордон. Для подорожі потрібно заздалегідь оформити онлайн-візу на сайті міграційної служби Шрі-Ланки. Її вартість − $ 35, для дітей до 12 років безкоштовно.

Крім того, при собі потрібно мати негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не пізніше ніж за 72 години до прибуття. На 5-7 день і, при потребі, на 10-14 день перебування на острові, доведеться здати ще один тест, вартістю $ 45.

На території курортів працюють тільки великі готелі, які можуть організувати карантинну зону для тих туристів, у яких виявлять коронавірус.

З 1 березня дозволено в'їзд для іноземців і до Грузії. По прильоту при собі потрібно мати негативний ПЛР-тест, зроблений не раніше 72 годин до вильоту. При відсутності ПЛР-тесту особа, що перетинає кордон, повинна піти на самоізоляцію на вісім днів. Зокрема, в країну пускають всіх іноземців, які пройшли повний курс вакцинації будь-якою вакциною від коронавируса.

З 1 березня кордони для туристів відкрив і Кіпр. Острівна республіка прибрала таке поняття, як "сіра зона" для 56 країн, серед яких і Україна. Це означає, що по прибуттю на Кіпр туристам не треба буде проходити 14-денний карантин, але для мандрівників з країн "помаранчевої" і "червоної" зони необхідно буде пред'явити негативний ПЛР-тест на коронавірус, зроблений не пізніше, ніж за 72 години до прильоту.

Однак на початку березня стало відомо, що Україна все ж залишилася в сірій зоні, а ймовірне зняття заборони на відвідування Кіпру попередньо перенесли на 1 квітня.

Читайте також: Українцям по-новому виплачуватимуть відпускні

Коли відкриється Європа

На даний момент країни ЄС впускають українців, у яких є дозвіл на роботу в іншій країні, водіїв фур, дипломатів, а також близьких родичів жителів країн ЄС або людей, які відправляються на невідкладне лікування.

В ЄС не беруться прогнозувати точну дату відкриття кордонів. Посол Німеччини в Україні Анка Фельдхузен 17 лютого заявила, що масові поїздки українців до Європи не будуть можливі ще як мінімум кілька місяців.

У свою чергу, віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина спрогнозувала три сценарії відкриття кордонів для українців на період відпусток.

Перший сценарій. Планування травневих або літніх відпусток може бути ускладнено через продовження жорстких локдаунів по всьому світу. В такому випадку ми зазвичай будемо обмежені у виборі країн. На сьогодні Державна авіаційна служба вже затвердила перелік країн для виїзду українців в літній сезон. Це туристичні напрямки, такі як Туреччина, Кіпр, Туніс, Чорногорія, Хорватія, Болгарія, Грузія, Албанія та ін. Деякі з них країни ЄС.

Другий сценарій. Може бути істотне зниження рівня захворюваності в Україні, і це, звичайно ж, буде сприяти відкриттю кордонів. Динаміка захворюваності, яка спостерігається зараз в Європі і в Україні, дає надію на те, що до кінця весни українці матимуть ширший доступ за кордон, ніж зараз.

Третій сценарій. Передумовою доступу до певної країни буде отримання вакцини. На той час вже не буде дефіциту в доступі до вакцини та це не буде проблемою для українців, охочих поїхати за кордон.

До речі, повний список країн, в які українці зможуть літати на відпочинок влітку 2021 року, можна знайти тут. І крім популярних туристичних курортів, на зразок Туреччини та Єгипту, дозвіл також видано на Іспанію, Італію та Португалію.

Але ж Європа закрита для українців, або ж якісь шанси є, раз Державіаслужба видає дозволи? Директор Tez Tour в Україні Олександр Новиковський вважає, що найближчим часом ні в Іспанію, ні в Португалію ми не полетимо.

"Дуже сумніваюся, що туди масово полетять люди. По-перше, Європу досі сильно лихоманить коронавірус. Наприклад, Німеччина закрила кордони навіть від країн шенгену. Говорити, що Італія прийматиме, або Іспанія? Можливо, але з умовою обов'язкової вакцинації, наприклад. Може індивідуально туди і будуть пускати, на якихось певних умовах, але про масовість ще дуже передчасно говорити", − сказав Новиковський.

А ось у турфірми Join UP більш оптимістичні прогнози. На запит "Апострофа" там відповіли, що планують запуск турів в Грецію, Італію та Іспанію.

"Уже в квітні Join UP відправить перших туристів на Кіпр, а ближче до літа починається сезон відпочинку в Чорногорії, Албанії, Болгарії, пляжній Туреччині. Також в планах компанії запуск подорожей в Грузію, Грецію, Італію та Іспанію", − написала прес-служба компанії.

А ось Олександр Новиковський підкреслив, що в період пандемії рішення влади тієї чи іншої країни щодо відкриття кордонів може швидко змінитися.

"Як тільки ми побачимо, що перший літак на Кіпр, тоді ми зможемо сказати: так, дійсно напрямок відкрився. Поки це попередньо, і в будь-яку секунду все може змінитися. Країна може стрімко перейти із зеленої зони в червону, і навпаки. Але ми плануємо все ж тури і розраховуємо, що напрямок буде працювати. Але поки дуже складно щось точно сказати", − заявив він.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook