18 серпня православні християни вшановують пам'ять мученика Евсігнія, а в народі це свято отримало назву Євстигней Житник. Передає OBOZREVATEL.

Читайте також: Медовий Спас: традиції, що категорично не можна робити в це свято

День пам'яті мученика Євстигнія

Євстигній жив у III в Антіохії, служив у війську під час правління Діоклетіана, Максиміана, Костянтина Великого і Констанція Хлору. Був співрозмовником святого мученика Василіска, описав його страждання перед смертю.

У старості після шістдесяти років служби у війську Євстигній повернувся до Антіохії, де провів решту життя у молитві. При правлінні Юліана Відступника – гонителя християн, Євстигній прийняв мученицьку смерть.

Євстигней Житник

Цей день в народі також має назву бессоннік, луків день. Наші предки закінчували збір врожаю, а сівбу озимих продовжували. Прийнято було сіяти ячмінь в повний місяць, поки цвіте калина, влаштовувати збір "житньої матки" і прибирали цибулю.

Великим успіхом вважалося знайти цього дня стебло з 12 колоссям, що прозвали "житнього маткою". Це обіцяло удачу і багатий урожай. Вечір проводили за сімейним столом, Їли свіжий лук, заїдали його хлібом і запивали квасом.

Відлуння чутно на заході – до спеки.

Чайки купаються у воді – до негоди.

П'явки з'явилися на дні річки – до спеки, а на поверхні – до дощу.

Прохолодна погода і жаби квакають – до потепління.

Хто народився 18 серпня

Едвард Нортон (50 років)

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook