Інформаційний та аналітичний відділи фракції партії «Європейська солідарність» підготували для нардепів ефірні тези про те, як коментувати чергове розслідування Bihus.Info про закупівлю вугілля на окупованих територіях Донецької та Луганської областей у 2014–2015 роках компаніями з орбіти Віктора Медведчука.

Читайте також: Медведчук за сприяння СБУ й Порошенка домовлявся про купівлю вугілля з ОРДЛО (відео)

У документі, який є у розпорядженні «Бабеля», інформацію про можливу причетність лідера «ЄС» до цієї схеми називають «брехливою» і «власною думкою» журналістів.

«У третій серії Бігуса вже немає жодного брехливого твердження, що Порошенко доручав Медведчуку вести переговори з терористами про поставки вугілля або що давав наказ возити туди готівку. І Денис Бігус, і Аліса Юрченко тепер відділяють твердження від власних думок словами «на мою думку» або «ми припускаємо», – вказують автори документа.

На думку аналітиків «ЄС», це свідчить про те, що у журналістів «немає підтвердженої та перевіреної інформації і вони не хочуть нести відповідальність за поширення брехні».

Зазначимо, загалом тези поділені на два блоки, один із них присвячений останній, третій серії розслідування, а інший – усьому циклу загалом. Нардепам не рекомендують порушувати питання щодо фільмів самостійно.

Також депутати мають нагадувати про роль Медведчука в питанні переговорів про звільнення заручників і про те, що Порошенку «вдалося повернути додому близько трьох тисяч людей».

Читайте також: Одіозний Медведчук просив Кремль обміняти «трубу» на завод Порошенка в Криму, – ЗМІ

Автори документа наголошують, що твердження про обмін «труби Медведчука» на Севастопольський морський завод є «неправдивими».

«Підприємство, яке до війни належало Інвестиційному фонду Петра Порошенка, після анексії Криму було конфісковане російською окупаційною владою. Керівництво заводу, якому вдалося вивезти документацію з окупованого Криму, ризикуючи життям і свободою, перереєструвало підприємство на підконтрольній території України. А Шевченківський суд у 2016 році визнав рішення окупаційної влади про конфіскацію заводу нікчемними – і це судове рішення чинне сьогодні», – зауважили вони.

Читайте також: «Я це роблю на прохання Путіна і Порошенка»: ЗМІ оприлюднили нові «плівки Медведчука»

Водночас депутатам радять нагадувати про квартиру подружжя Зеленських в Ялті та про те, що вона була перереєстрована за законами РФ, а також говорити, що суспільству намагаються нав’язати думку про зв’язок Медведчука з Порошенком і що це «чорний піар, який координується командою Зеленського».

Окрім цього, представники «ЄС» мають наводити «докази співпраці Зеленського і Медведчука». Насамперед – «нечуване збагачення за президентства Зеленського». На підтвердження своїх слів нардепи можуть цитувати дані рейтингу журналу «Фокус», згідно з яким у 2018 році Медведчук мав $55 мільйонів, а у 2020-му – вже $1,2 мільярда.

До того ж аналітики «Європейської солідарності» радять депутатам говорити, що Медведчук після перемоги Зеленського на президентських виборах став нардепом і власником трьох телеканалів, на яких «слуги народу» з’являлися частіше, аніж депутати ОПзЖ.

Ще одним «доказом співпраці», на думку укладачів тез, є те, що РНБО наклала санкції лише на дві компанії Медведчука зі ста.

Автори документа зазначають, що бітум для «Великого будівництва» постачає білоруський бізнесмен Микола Воробей, нібито пов’язаний із Медведчуком, а заступником голови ТСК із розслідування державних зрад призначено однопартійця Медведчука – ексзаступника генпрокурора України Рената Кузьміна.

«Незважаючи на звинувачення у тяжкому злочині – державній зраді, Медведчуку дозволили комфортно перебувати у своїй розкішній віллі, а не у в’язниці. Спроба прокуратури змінити запобіжний захід хоча б на заставу провалилася в суді», – вказують інформаційний та аналітичний відділи фракції.

Нагадаємо, 13 травня Печерський суд Києва відправив Віктора Медведчука під цілодобовий домашній арешт до 9 липня включно. Сторона обвинувачення просила відправити політика під варту з альтернативою застави в розмірі 300 млн грн.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook