Депутати Волинської обласної ради розглянули проєкт рішення Про звернення Волинської обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України щодо недопущення підвищення тарифів для населення. Інформував з цьог питання ініціатор проєкту голова фракції "За Майбутнє" Ігор Лех, йдеться на сайті Волиньради.

Читайте також: Луцькрада звернулася до центральної влади, аби не допустити підвищення тарифів для населення

Про це йшлося під час позачергового засідання сьогодні, 14 січня.

Так, Ігор Лех  зачитав текст звернення:

"Ми, депутати Волинської обласної ради, які представляють інтереси мільйонної Волинської громади, глибоко обурені ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення цін на енергоносії для населення. В умовах тривалого карантину внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності українців, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,  підготувала "різдвяний подарунок" для населення, піднявши тарифи на житлово-комунальні послуги. В січневих платіжках українці вкотре побачать реальну "турботу та підтримку" від найвищих керманичів держави. Ми, депутати Волинської обласної ради, не можемо стояти осторонь гострих проблем, які хвилюють мешканців нашого краю.

На сьогодні Українська держава володіє достатнім потенціалом щодо повного забезпечення себе газом власного видобутку. Разом із тим, третій місяць поспіль в Україні зростають ціни на газ, і при таких підходах вони зростатимуть і надалі. Ситуація, що склалася в енергетичній сфері держави, вже спровокувала соціальний вибух, який призвів до масового перекриття доріг та інших акцій протесту, які при невжитті дієвих заходів будуть наростати.

Підняття тарифів – не той шлях, яким мав би йти український уряд. Для початку необхідно ліквідувати корумпованість, непрозорість та неефективність у енергетичній галузі України та провести дієві реформи.

В період затяжної війни з російським агресором, боротьби з пандемією коронавірусу, центральні органи влади  в першу чергу повинні дбати про своїх громадян, підтримати бізнес, відновити економічну стабільність, віру і надію співвітчизників.
На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, Волинська обласна рада висловлює рішучий протест проти зростання ціни на природний газ, електроенергію, підвищення ціни за транспортування, розподіл природного газу для газорозподільних компаній та вимагає від Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної  Ради України відмінити підвищення тарифів та не допустити підвищення їх в майбутньому," – йдеться в тексті.

"Ви бачите, що відбуваєьться. Замсть того, щоб розвивати нашу державу, ми вступаємо в боротьбу з некомпетентністю Уряду", – додав Ігор Лех.

Народний депутат України Ірина Костанкевич, привітала присутніх з сьогоднішнім святом, але зауважила, що сьогодні депутатів зібрали не свята, а проблеми і подякувала волинським обранцям за те, що вони солідарні зі своїми виборцями щодо неприпустимості підвищення тарифів на комірне.

Нардепка заявила, що сьогодні люди боргують за компослуги мільярди гривень, бо вони не можуть подужати виплатити за них в часи коронакризи. "Ці дії Уряду є вкрай шкідливими. Тому ми, народні депутати від Волині, солідарні з обласною радою та вимагаємо ввести мораторій на підвищення тарифів. Ми вважаємо, що в країні є резерви для того, щоб не піднімати ціни на комірне. Зокрема, в резервах є газ, який можна використовувати і його достатньо, аби пережити нинішні непрості часи. Уряді і Президент неодноразово гарантували, що не підвищуватимуть тарифів, але вони бояться не посваритися з МВФ. Важливо, не посваритися зі своїм народом", – заявила Ірина Костанкевич.

Слово взяв і депутат облради Іван Смітюх. Він говорив про ціни на газ та електроенергію, який використовують просмислові підприємства. Депутат переконує, що підприємства не зможуть "витягнути" підвищення тарифів, бо це потягне за собою підвищення цін, в тому числі й на продукти першої необхідності.

Іван Смітюх також говорив про проблеми з наповнення обласного бюджету та відсутність дотацій для агросектору області. Депутат також зачепив тему трудової міграції з України за кордон.

Голова обласної ради Григорій Недопад погоджується зі сказаним. Він вважає, що потрібно шукати нові шляхи наповнення бюджету та закликав депутатів до активної участі в бюджетних слуханнях.

Читайте також: Єдиний тариф на газ: коли почнуть діяти нові ціни й скільки платити українцям

Депутат Олександр Пирожик вважає, що гнинішнб ситуацію можна охарактеризуватияк змову олігархів та центральної влади. "Це – шулерство, грабунокк людей. Уряд діє за принципом "батога і пряника". Спочатку – "батога", бо Шмигаль звернуввся до СБУ про те, що люди, які вдалися до протестів порушують карантин. А потім президент запропонував зменшити тарифи на 30%. Але шулерство полягає в тому, що січневих платіжок ніхто не відміняв. Зниження тарифів буде тільки з лютого, а потім може бути знову підвищення. Так триватиме доти, поки за підвищенням тарифів стоять інтереси олігархів, які мають конкретні прізвища", – пояснює свою позицію Олександр Пирожик. Депутат закликав підтримати проєкт рішення і додав, що обласна рада найближчим часом може прийняти звернення і стосовно відставки Уряду.

Депутат Андрій Козюра вважає, що кожен волинянин відчув підвищення тарифів та зрозумів справжнє "нутро" влади. "В січні куб газу вартуватиме більше 11 гривень. Підніметься електроенергія. крім того, скасовані пільгові тарифи на електроенергію. Сьогодні ми чуємо від Зеленського і Уряду, що тарифи будуть знижені. Але, складається враження, що вони випробовують народ на витривалість", – впевнений Андрій Козюра. Депутат вважає, що вартінсть українського газу має бути не більшою , ніж 3 грн за куб. "Ми содіваємося, що центральна влада дослухається до нас і нашого рішення", – каже депутат.

Депутат Віктор Харчук пропонує змінити останній абзай тексту звернення і викласти в іншій редакції: "На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги, Волинська обласна рада висловлює рішучий протест проти зростання ціни на природний газ і його транспортування, електроенергію, підвищення ціни за транспортування, розподіл природного газу для газорозподільних компаній та вимагає від Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної  Ради України відмінити підвищення тарифів та не допустити підвищення їх в майбутньому".

Ігор Лех запропонував додати до звернення вимогу про повернення дії пільгового тарифу на електроенергію для споживачів,що знаходяться у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Юлія Вусенко пропонує передбачити у тексті звернення вимогу про збільшення обсягів субсидій, які зменшені в цьому році. Вона також підтримує пропозицію Ігоря Леха щодо повернення дії пільгового тарифу на електроенергію для споживачів,що знаходяться у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Для внесення змін  спочатку взяв слово  Андрій Козюра. Він пропопонує доповнити речення, "На сьогодні Українська держава володіє достатнім потенціалом щодо повного забезпечення себе газом власного видобутку" словами "який необхідно направити для потреб населення".

Віктор Олійник запропонував передбачити в тексті те, що за підвищення тарифів відповідальний безпосередньо Уряд, а не тільки Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Юлія Вусенко запропонувала додати вимогу про збільшення видатків з держбюджету на субсидії.

За рішення в цілому проголосувало 54 депутати.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook