Сьогодні, 11 вересня, у Луцьку урочисто відзначили першу річницю роботи Волинського перинатального центру. Потужний та унікальний для України медичний заклад розпочав свою роботу 12 вересня минулого року. У центрі з найсучаснішим обладнанням, вартістю понад 100 мільйонів гривень,
висококваліфіковані медики допомагають малюкам з'явитися на світ.

Читайте також: Волинському перинатальному центру передали дві станції дезінфекції рук (фото)

На будівництво медзакладу, який надає високоспеціалізовану перинатальну допомогу, у тому числі й діткам з екстремально малою вагою, загалом було витрачено понад 220 мільйонів гривень, з них зокрема, з них 117 – з обласного бюджету. Особлива заслуга у тому, що на Волині функціонує такий заклад належить Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом", який фінансово підтримував центр та продовжує допомагати, а засновник фонду Ігор Палиця особисто лобіював виділення коштів на добудову медзакладу.

На урочистість з нагоди ювілею перед центром зібралися представники обласної та міської влад, медичний персонал закладу, а також на свято завітав народний депутат України, лідер політичної партії "За майбутнє" Ігор Палиця.

Директорка перинатального центру Ірина Горавська пригадала хвилюючі минулорчні події: останні дні підготовки до відкриття, постійні тренінги, колосальне піднесення, налаштування обладнання та очі працівників, які були сповнені величезним бажанням працювати. 

"Я вірила в свою команду, і ми змогли. За час роботи закладу прийняли 2 540 пологів, 2 588 малюків тут з'явилися на світ, 233 дитини народжені передчасно, проліковані, виходжені та виписані додому з хорошим прогнозом на їхнє здоров'я і життя, на грудному вигодовуванні. Це – величезна робота молодого, але злагодженого і потужного колективу.  Крім того, за цей час у відділенні гінекології оздоровили та прооперували майже 1000 жінок. Адже, наші фахівці володіють унікальними операціями різної складності", – зазначила очільниця центру.

"Країна, яка відкриває пологові будинки, має майбутнє. Сподіваємося, що це майбутнє для нашого перинатального центру, мам, діток та нашої країни буде щасливим", – сказала Ірина Горавська.

Також вона висловила щирі слова вдячності усім, хто допомагав відкрити центр та розпочати роботу.

"Дякую Волинській обласній раді, яка підтримувала заклад матеріально, народному депутатові України Ігорю Палиці, який зробив усе для того, аби центр відкрився, і зараз дуже потужно підтримує нас, Фонду "Тільки разом", у якому завжди чують та допомагають центру. Також вдячні начальниці відділу з питань управління майна комунальної власності Волинської обласної ради Мирославі Якимчук, яка вносить дуже багато сил, енергії та зусиль у те, щоб допомагати нам у роботі. Щиро дякую будівельникам, з якими ми продовжуємо співпрацювати та дооблаштовуємо наші приміщення", – наголосила очільниця центру.

Зі словами привітань до присутніх звернувся депутат Верховної Ради Ігор Палиця.

"Якби ви, Ірино Іванівно, та кожен працівник центру, не вкладали душу у цей заклад, то він виглядав би по іншому. За ці речі не потрібно нікому дякувати, адже вони повинні робитися щоденно кожною людиною, яка має таку змогу: чи самостійно долучитися фінансово, чи повпливати на якісь рішення на державному або місцевому рівнях, тому що, діти – це наше майбутнє", – зазначив народний депутат.

Також Ігор Палиця зауважив: "Якщо сьогоднішня статистика, в Україні не зміниться, то у 2030-му році ми матимемо 30 мільйонів населення, а це уже – демографічна криза, яку неможливо зупинити чи поновити. У нас будуть дороги, школи, дитсадочки, але не буде кому цим користуватися. Тому мій особистий пріоритет, мого Фонду – це освіта, медицина, наука та спорт. Адже, якщо нація нездорова, неосвічена, не має наукових прогресів для того, щоб розвиватися інтелектуально та інноваційно, то вона не має можливості існувати у сучасному суспільстві. І те, що ви робите своїм колективом – це стрибок у життя, де дитина уже йде цими сходинками", – сказав депутат.

Читайте також: У Волинському перинатальному центрі народилася перша трійня

Крім того, Ігор Палиця висловив слова подяки голові правління Фонду "Тільки разом" Олександру Товстенюку, який живе перинатальним центром і докладає чимало зусиль для його роботи, а також Мирославі Якимчук та депутатам облради, які дослухалися до прохання й виділили кошти на добудову центру.

Крім того, Ігор Палиця вручив Ірині Горавській ключі від п'яти квартир, які Волинська обласна рада передала під службове житло для працівників перинатального центру. Це чотири однокімнатні квартири та одна двокімнатна.

До керівника та колективу перинатального центру також звернулися зі словами вітань голова обласної ради Ірина Вахович, заступник голови Волинської ОДА Олександр Троханенко, директор Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини В’ячеслав Камінський, президент асоціації неонатологів України, доктор медичних наук, професор, заступник директора з перинатології ДУ "Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України" Тетяна Знаменська та інші.



Під час урочистості також відбувала важлива подія – Тетяна Знаменська та Ірина Горавська підписали договір про співпрацю.

Від імені директорів медичних закладів Луцька перинатальний центр зі святом привітала керівниця Луцької міської клінічної лікарні Лариса Духневич.

Ще одним із найприємніших моментів на святі став виступ Ірини Вороняк-Тимофійко, яка першою рік тому народила тут сина. 

"Нелегко виносити та народити дитину, але коли потрапляєш у заклад з професійним колективом, який відданий своїй справі, то кращого вагітній жінці годі й бажати. Я вдячна колективу центру за любов та відчуття родини", – зазначила жінка.

Також сьогодні виписали додому ще одну молоду маму Людмилу Гайову, яка нещодавно народила синочка.

"Не бійтеся народжувати, адже тут працюють висококласні професіонали, які зроблять усе, аби пологи пройшли вдало, бо у перинатальному центрі панує атмосфера добра, тут справді почуваєшся як удома", – каже жінка.

Крім того, у планах закладу – лікувати важкі форми непліддя, але для цього потрібно створити відділення допоміжних технологій, на що потрібно 16 мільйонів гривень. Також триває створення нового медичого об'єднання "Захист материнства та дитинства", на що потрібно 250 мільйонів, аби провести реконструкцію та дооснащення.


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook