Після нещодавнього приєднання до обласного центру Волині Прилуцької громади, Луцьк продовжуватиме укрупнення. Зокрема, від Волинської обласної державної адміністрації надійшла пропозиція щодо поєднання до Луцької ОТГ ще семи громад.

Читайте також: Громада Прилуцька остаточно приєдналася до Луцька

Про це стало відомо 29 жовтня, під час засідання регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та субрегіонального рівнів Волинської області.

Згідно з оприлюдненим протоколом до Луцька незабаром можуть долучити такі громади, як: Жидичинська ОТГ Ківерцівського району, Липинська ОТГ (без Дернівської сільської ради), Підгайцівська ОТГ (з Хорлупівською сільською радою), Княгининівська ОТГ, Боратинська ОТГ, Гіркополонківська ОТГ та Заборольська ОТГ Луцького району.

Отже, пропонують до міста долучити навколишні громади, частина з яких уже давно плавно перейшли у Луцьк. Як, наприклад, Липинська ОТГ, яка не просто межує з містом, а вже давно стала його частиною, але офіційно вважається окремою територіальною одиницею. Така ж ситуація і з іншими приміськими громадами, які повільно зливаються з містом і масово забудовуються багатоповерхівками.

Загалом, як показує досвід попередніх об'єднань громад з обласними центрами, після злиття, села отримують значні перспективи спільного розвитку та потенціал. Зокрема, їм вдається залучити додаткові кошти на капітальні ремонти доріг, утеплення шкіл і садочків, на реконструкції мереж водопостачання, освітлення тощо. Крім того, село отримує збільшення бюджету, доступ до розвинутої міської інфраструктури, центрів надання адміністративних послуг. Це і кваліфіковані кадри, у яких на сьогодні є велика потреба в сільській місцевості.

Крім того, Луцьк має усі шанси, після проведення адміністративно-територіальної реформи та розширення своїх меж, стати серйозним економічним центром, що дозволить притягнути до себе інвесторів та додаткові кошти, які будуть спрямовані на розвиток громади.

Читайте також: На Волині створили Прилуцький старостинський округ та обрали старосту

Жителі приміських сіл активно користуються міськими благами, отримують у Луцьку адміністративні послуги, відвідують медичні заклади, до прилеглих громад продовжує курсувати міський транспорт, яким активно користуються селяни, тощо. Значна частина батьків відправляють своїх дітей до міських садочків, шкіл чи позашкільних гуртків. Але все частіше у них виникає проблема влаштуванням дітей в дошкільні та навчальні заклади, адже відповідно до освітньої реформи, перші класи набираються за місцем проживання дитини. А усі батьки хочуть, аби їхня дитина отрмувала високий рівень освіти, який може надати міська школа.

Як бачимо з досвіду попередніх об'єднань приміських громад, попри їх визнання спроможними, вони не справляються з утриманням своїх медичних, культурних та соціальних об'єктів. Оскільки, на це потрібні значні фінансові вливання.

Зокрема, раніше гостро постало питання закриття Луцького районного будинку культури. Пропозиції співфінансувати його були розіслані прилеглим громадам, проте жодна з них не погодилася фінансувати заклад, попри те, що будинок культури відвідують дітки, та й дорослі, з усіх приміських сіл і селищ. Луцька міська рада взяла його на свій баланс, чим зберегла робочі місця та значний культурний осередок області. Сьогодні культурно-мистецький центр "Красне" вдало функціонує, працівники отримують зарплати, працюють різноманітні майстерні, гуртки та секції.

На сьогодні складна ситуація і з Луцькою районною лікарнею, на фінансування якої у районному бюджеті немає коштів, а Липинська громада, на території якої знаходиться заклад, неспроможна її утримувати. Але, після можливого закриття лікарні, усі жителі прилеглих громад опиняться у складній ситуації, і змушені будуть звертатися за допомогою до медичних закладів міста. Схожа ситуація і з Торчинською районною лікарнею, на яку у громаді немає коштів, і заклад теж може опинитися під загрозою закриття.

Читайте також: 2 листопада стартує процес перших місцевих виборів в ОТГ на Волині

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук вважає, що ця чудова ініціатива буде взаємовигідна Луцьку та навколишнім ОТГ.

"Вона зробить спільний бюджет потужнішим, значно зменшить реверсну дотацію, яка зараз "з'їдає" значну частину бюджету та дасть спільний потужний потенціал для розвитку.

В зворотньому випадку негативні наслідки будуть і для Луцька, і для навколишніх ОТГ, окрім того, змушені будемо пустити приміські маршрутки в об'їзд міста, навколишні ОТГ будуть перераховувати кошти освітньої субвенції за навчання дітей в школах, так як це зараз відбувається з дітьми з садочків та понесуть інше фінансове навантаження, а реверсні дотації будуть щороку збільшуватися", - зазначив він. 

Отже, попри небажання місцевих сільських князьків, які окупували владу і не бажають поступатися своєю посадою, вважаючи її довічною, та продовжуючи дерибанити місцеві землі, жителі приміських громад все ж таки мають шанс стали повноцінними містянами й на рівні користуватимуться всіма можливостями міста. Крім того, нагальні проблеми громади набагато легше буде вирішувати спільно з містом, бо це насправді вищий рівень і можливість навіть лобіювання надання коштів із державного бюджету на проблеми громади виглядає реальнішою.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook