Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет розповів про нову схему зі зниження корупційних ризиків на митниці.

Читайте також: Уряд скорочує кількість митниць з 26 до 16 – Нефьодов

За його словами, в Україні всі силові відомства можуть надсилати митникам орієнтування на обшук вантажу компаній, які вважають підозрілими. Часто це може бути сопособом вимагання хабарів, пише ТСН.

"Будь-яка зупинка вантажу − це прямі збитки для бізнесу. Особливо, якщо ці огляди йдуть суціль, поки це орієнтування не знімуть. Найдивніше, що мало не будь−який СБУвець, скажімо, з Житомирської області, може надіслати таке орієнтування на, скажімо, київську компанію, яка везе вантаж через львівську митницю. Часто ці орієнтування можуть бути абсолютно безпідставні, з посиланням на якісь "ліві" кримінальні справи", − йдеться у пості Дубілета у Facebook.

Він додав, що вирішити цю проблему допоможе просте рішення – єдиний процес подавання таких орієнтувань в електронній формі на базі iDoc.

"Силовики зможуть подавати орієнтування тільки в електронній формі, за заданою формою з узгодженням заданих людей в центральному офісі. І на стороні митниці такі запити будуть прийматися тільки з цього процесу. Ми розраховуємо, що це призведе до різкого зниження таких запитів. А ті запити, які все ж будуть приходити, будуть ретельно аналізуватися централізовано, наскільки вони мають підстави, а також як скоро їх можна знімати", − пояснив міністр.

Запустять рішення на базі iGov, а фактична вартість його – всього 1 грн.

Читайте також: Хабарі у 150 тисяч за зміну: волинські митники нахабно вимагали гроші у громадян (фото)

"iGov − це волонтерський проект, з яким ми колись стукали в усі урядові двері. Тепер же держава взяла за 1 грн собі на баланс iDoc (документообіг, створений на базі iGov) і може запускати подібні проєкти за пару тижнів і безкоштовно", − підсумував Дубілет.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook