Екс-президент Петро Порошенко був викликаний Державним бюро розслідувань України (ДБР) на допит, призначений на 17 липня. Про це стало відомо 11 липня. Колишній Гарант мав бути допитаний у справі про відмивання злочинних доходів та легалізації в офшорах акцій заводу "Кузня на Рибальському", який найбільше заробив на розкраданні "оборонки".

Окрім того, ДБР має намір також провести допит оточення Порошенка та його самого щодо закупівлі державою "картонних" бронежилетів для українських бійців на Донбасі, які прострілюються наскрізь з вогнепальної зброї. До цього зокрема причетні радник 5-го президента Юрій Бірюков та тодішній міністр оборони Степан Полторак.

Читайте також: "Одягнути у браковані бронежилети і на передову": Зеленський хоче люструвати Порошенка і Луценка (відео)

Однак Порошенко одразу ж попередив ДБР, що не з'явиться на допит, адже він має важливу для України місію – здійснити візит до Європарламенту, щоб обговорити серйозні питання про майбутнє нашої держави. У екс-президента навіть повідомили, що мають запрошення на цей захід, який мав би відбутись, за дивовижним збігом обставин, 17 липня.

В тому ж комюніке "Європейської солідарності", ніби то між рядків, втиснули інформацію про те, що ніякого виклику в ДБР і не було. Ну звісно, яка політична сила буде анонсувати виклик свого лідера на допит перед виборами.

Як виявилось, ніякого запрошення Порошенку з Європарламенту на 17 липня ніхто не надсилав. Це підтвердили журналістам видання "Вести" у прес-службі органу.

Екс-президент міг отримати запрошення від якоїсь групи у Європарламенті і прибути як гість. Однак все одно обрав для українських проблем  найневдаліший день, адже 17 липня в Європарламенті розглядаються питання "гуманітарної допомоги Середземноморськоми регіону" і "зони чистого повітря у містах ЄС".

Читайте також: Скандальний Свинарчук-Гладковський поріднився з сепаратистами ЛДНР: подробиці

Цікаво, що за день до оприлюднення цієї брехні, 15 липня, екс-президента сталась акція протесту. Група молодиків з мітингу "Європейської солідарності" з пластиковими трубами увірвалась до будівлі ДБР. За словами директора бюро Романа Труби, у такий спосіб прихльники Порошенка мали намір вплинути на досудове розслідування в кримінальних виробництвах, де фігурує їхній лідер.

17 липня в "ЄС" знов заявили, що Порошенко не отримував ніяких повісток до слідчого органу та додали, що він не може з'явитись в ДБР, бо дуже зайнятий передвиборною кампанією. Окрім того, у Порошенка просять призначити слідчі дії після дня голосування (21 липня).

Чи з'явився все ж Порошенко на допит? Звісно, ні. Він втік до Страсбургу на неформальну зустріч з депутатами Європарламенту. Фактично зустріч представляла собою "розмови про загальне". Насправді впливових європарламентарів на ній не було.

Чому 5-й президент втікає від допиту і регулярно бреше?

Наразі Порошенко дуже боїться по-справжньому загриміти до в'язниці, адже прекрасно розуміє, що матеріалів у справах по корупції і бізнесу на війні набралося чимало. І що найголовніше – є залізні докази розкрадання оборонного бюджету країни.

Тому він максимально тягне час, поки на посаді генерального прокурора залишається Юрій Луценко, який навряд буде давати хід справам проти Порошенка.

Екс-президент, вже "екс", народним депутатом чи суддею він не є, а відтак не володіє імунітетом під назвою "недоторканість", що законодавчо закріплено. Ризикувати він не може собі дозволити, а відтак має шукати тисячі навіть найбезглуздіших відмовок, аби тільки не з'являтись в ДБР.

Порошенко їздить по західній Україні, в Європу, але в Київ ні ногою.

Лідер "Європейської солідарності" у такий спосб лише доводить, що боїться понести справедливе покарання за свої корупційні діяння на посаді президента України. Втім немає ніякої гарантії, що більшість не скасує депутатську недоторканість в парламенті нового скликання, і Петро Порошенко не буде арештований прямо під куполом Верховної Ради.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook