Повернути Луцьк лучанам – обіцяє екс−мер, який колись приїхав з Турійська, але відтоді зміг звабити виборців лише раз.  І ось, щойно стартували вибори, як нагодився вдруге увійти в ту саму річку: Богдан Шиба так забажав спростувати давню істину, що обіцяє повернути лучанам те, що у них і так є  − їхнє місто. Абсурдний передвиборчий слоган натякає, що десь підсвідомо Богдан Павлович розуміє, що не все в житті можна повернути.

Читайте також: Аукціон небаченої щедрості: секретні угоди та махінації Богдана Шиби із луцькою землею

У селі Колоденка Рівненської області живуть ті, хто поєднані з Богданом Шибою однією трагедією. Їхнє життя навпаки: поділилось на "до" і "після".

На кладовищі поховали чотирьох молодих хлопців, котрі трагічно загинули 2006-го року. Того липневого вечора вони зіткнулися з автівкою тодішнього мера Луцька Богдана Шиби. Трагедія трапилась неподалік села Зоря на Рівненщині.

За офіційною версією правоохоронців, старенький Opel Kadett, на якому їхали хлопці в напрямку Рівного, на швидкості 110 км/год виїхав на зустрічну смугу і зіткнувся з автомобілем, в якому знаходився Богдан Шиба зі своєю "випадковою" молодою попутницею. Поліція стверджувала, що їхав Шиба лише 70 км/год. Родичі загиблих заперечують, мовляв саме очевидці бачили на спідометрі мерської автівки застиглу позначку 180.

Журналісти тоді неодноразово писали, що за туманом брехні ніхто так і не знає, як усе було насправді. Виглядало, як мінімум дивно. Чому аналіз крові на вміст алкоголю Богдану Шибі зробили майже через 2 тижні після загибелі хлопців? В той час експертиза показала: усі четверо загиблих були тверезі. Або чому кримінальну справу порушили аж на 12-ий день після ДТП?

Ясно одне: в цій справі чимало темних плям, на які навряд чи хтось проллє світло.

З того часу пройшло 14 років, а ця жінка свою дитину не може обійняти навіть уві сні. Для неї життя змінилося назавжди. І для цього чоловіка трагедія стала рубежем. Вона поділила життя на "до" і "після": в одну мить він втратив відразу обох синів.

Схоже, що в цій історії єдиний на кого трагедія зовсім не вплинула, це сам Богдан Шиба. Про ті події він тепер розповідає ось так:

"Я ж політичний діяч. Поки я був без пам’яті і поки мене там відкачували, пішла хвиля…хто може бути винен, коли є прості люди і міський голова? Зрозуміло, що міський голова", − говорить колишній мер Луцька Богдан Шиба.

Тодішній завідувач відділення Волинської обласної лікарні Георгій Бобчук, який випадково одним з перший бачив наслідки смертельної аварії розповідав журналістам, що стан Богдана Шиби був не найгіршим. Він був при свідомості та говорив по телефону.

Читайте також: Бюджетний дерибан, договорняки і відкати: чим запам'ятався лучанам горе-мер Шиба

"Незважаючи на те, що відразу було проведено огляд місця події, протокол складений і все решта, було порушення правил дорожнього руху з боку того автомобіля очевидним. Ну, але проте наші деякі журналісти з опонуючих політичних сил понаписували там багато такого, за що потім декотрі просили вибачення", − говорить лікар.

Між тим, сам Богдан Шиба жодного разу за 14 років з часу загибелі юнаків не сказав навіть жодного слова співчуття їхнім батькам.

Після розслідування трагедії, слідчі направили справу до суду, аби її закрити. За їхньою версією, аварію спричинив загиблий водій автомобіля Андрій Карпінський, порушивши правила дорожнього руху. Слідство підсумувало, що Богдан Шиба не мав технічної можливості уникнути зіткнення. Батьки загиблих навіть не потрапили на суд.

"Ми навіть не знали, де він той суд був, чи в Рівному, чи де… ніхто не знав, чи був суд", − говорять батьки.

Цікаво і інше: позаду машини, в котрій були загиблі хлопці, їхали їхні друзі на іншій автівці. Але про те, що бачили, чи не бачили – мовчать, і про тодішні події ні пари з вуст.

Тим часом пані Галина веде нас показати, яким був її Сашко.

Каже: попри мужній вигляд, в його грудях билось надзвичайно добре серце. Крім фотографій сина жінка зберігає і газету. На ній той, хто вижив.

"Так люди не поступають. Мало що…може йому щось там не так було. Але ж він всім…не порахувався, і ще сказав, що це вони винні, це вони винні, це вони знизу їхали так, що його в нього влетіли. Хоч  би звернувся, в нас загинули 4 хлопці…4 молоді хлопці…хоч би що-небудь сказав…пособолєзнував хоч…ніякого нічого ніколи не було. Пройшло 14 років", − говорить згорьована жінка Галина Федорчук.

Жінка і тепер не може стримати сліз. Зізнається, що душа болить, як і тоді. І не розуміє, яким способом Богдан Шиба може комусь щось повернути.

Читайте також: Хто претендує на посаду Луцького міського голови (попередній список кандидатів)

"Як ще така людина може йти і керувати людьми і робити добре? Хіба ця людина може щось зробить добре? Що ви на неї розраховуєте, що він щось добре зробить? Він недобрий , як людина. Я так вважаю. Не знаю, може, це моя думка, може, він для вас дуже добрий, але він як людина поганий. Все. Він навіть не поспівчував. Ще й зробив винними їх, бо вони загинули, з них не можна нічого уже тепер взяти, бо вони всі загинули", − мама загиблого хлопця Галина Федорчук.

Проте ніщо краще не охарактеризує кандидата, як стаття з агітаційної газети. У ній йдеться про те, що Богдан Шиба: " Вірить, що це  Бог його вберіг 12 липня 2006 року. Отже так було угодно Богові, щоб Шиба ще прислужився лучанам і волинянам" .

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook