Двійнята Олена й Андрій Костюки з Луцька отримали на двох три максимальні оцінки за ЗНО. Найвища оцінка, яку можна отримати за один предмет - 200 балів, у двійнят на двох три такі найвищі оцінки.

Читайте також:На Волині троє випускників склали ЗНО з математики на 200 балів

В Україні під час основної сесії ЗНО лише 27 дітей змогли отримати по 200 балів з двох предметів. 200 балів за один предмет мають 528 учнів. Три максимальні оцінки отримала лише одна людина. Усього ЗНО цього року складали понад 200 тисяч молодих людей.

Як Олені й Андрію вдалося здобути такі високі оцінки, як готуватися і не помилитися у тестах, випускники розповіли в інтерв'ю ВВС News Україна.

"Були такі щасливі, що не могли заснути"

"Ми нічого такого особливого й не зробили ", - починає розмову 17-літній Андрій Костюк.

Він склав на 200 балів ЗНО з географії. Цей предмет у нього - улюблений, і здавав він його для себе та для вчительки, бо цього предмету при вступі на ту спеціальність, про яку він мріє, не вимагають.

Його сестра Олена має по 200 балів з математики та біології.

"І ми, і батьки, звісно, були щасливі. Хоч усі в сім'ї розуміли, що готуємося не на якихось 150 балів. Але 200 - це було щось! Якщо з математики ще очікували високих результатів, то з біології це було несподівано для мене. Ще й так склалося, що, як дивилися, сайт дуже виснув, й Андрієві бали одразу показало, а свої я чекала ще хвилин 20: остання біологія й українська мова. Дуже хвилювалася. Зрештою були такі щасливі, що потім не могли заснути. Ну і ми раділи, що наші однокласники теж дуже добре написали - є багато таких, яким не вистачило 1-2 балів до 200! Це дуже приємно", - ділиться Олена.

"Географія була в самому кінці, - підхоплює Андрій, - то до появи цього результату я одночасно радів за Оленку і трохи розчарувався… Були прикрі помилки. Не через те, що я чогось недовчив, чи не знав - через неуважність. Точно міг би мати на декілька балів вище! Як згадуєш роки навчання, недоспані ночі, стає шкода, що втратив хоч щось, навіть якщо здобутого вистачає для вступу".

У двійнят високі бали й з інших предметів ЗНО: Олена з української мови й літератури та англійської отримала по 197, Андрій має з математики - 198, з англійської - 197, українська мова та література - 191, історія - 192,5.

Як їм це вдалося?

Брат і сестра гарно вчилися з 1-го класу. Пригадують, як батьки у початкових класах змушували переписувати домашнє завдання, якщо там було 1 чи 2 закреслення.

Андрій каже, що зовнішній контроль у них перейшов у внутрішній, бо далі мама з татом нічого не перевіряли, лиш могли жартома запитати, чому отримали 10, а не 12.

Пізніше діти перейшли до Волинського обласного ліцею.

Андрія, який посів друге місце на обласній олімпіаді з математики, взяли поза конкурсом у 9-ий клас, Олена вступила через рік.

Чи були у них, моменти, коли до школи не хотілося? Обоє ствердно кивають:

"Так, було таке, що нічого не хотілося через велике навантаження. Ти вже тоді не знаєш, за що взятися: просто хочеться опустити руки й нічого не робити… Потім все-таки згадуєш, скільки пройшов і заради чого рухаєшся: хочеться у виш все-таки поступити, не розчарувати викладачів, які вірять у тебе й багато вкладають. Завжди є моменти, коли треба переступати себе".

"Не хотілося переважно через втому. Бо, коли намагаєшся встигнути за всім - навчання, домашні обов'язки, час на хобі, - то все плутається в голові. Але я знаю: якщо здатися, то потім буде важче. Тому, думаю, якщо зараз потерпіти, зробити щось, що не хочеться, то у майбутньому буде успіх". 

Як обрати свого репетитора?

Обоє дітей, готуючись до ЗНО, працювали з репетиторами з кількох предметів. Додатково вивчали англійську, крім того, Олена - біологію, Андрій - історію.

Читайте також:Понад третина абітурієнтів завалила ЗНО з математики

Дівчина розповідає, що допомогли пробні тести на сайті з підготовки до ЗНО:

"Ти ніби вчиш, але немає відчуття, що ти абсолютно впевнений у своїх знаннях. Робиш, наприклад, і бачиш, що тему наче знаєш, але конкретних відповідей - ні. Отже, треба вчити більш деталізовано".

Саме впевненість у тому, що знання точні, каже дівчина, важлива на ЗНО. На оцінюванні завжди є відсоток питань, які доводиться вгадувати.

"Ми спілкувалися з друзями, однокласниками й зрозуміли, що дуже багато балів втрачається на хвилюванні й на виправленнях. Є таке, що 4-5 питань з правильних виправили на неправильне", - розповідає Андрій.

Репетитора (чи кількох) випускники радять обирати ще влітку, поки є вибір, і орієнтуватися, щоб ця людина підходила психологічно: "щоб ви її розуміли і вам з нею було комфортно".

Якою ціною?

Чим доводилося Андрію та Олені жертвувати у рік перед ЗНО? Андрій розказує, що менше зустрічався з друзями:

"Спілкування точно стало менше. До того було дуже широке коло. Оце основна жертва. Менше сидів у соцмережах".

"Взагалі з друзями, які складають ЗНО, ви можете разом готуватися, обмінюватися інформацією, - додає своє Олена. - Час на відпочинок, хобі теж повинен бути, щоб не перегоріти. Та й соцмережі можна використовувати як ресурс. Наприклад, ти ніби просто переглядаєш фото в Instagram з правильними наголосами - наче не звертаєш увагу, гортаєш далі, а воно відкладається десь і через місяці на ЗНО знаєш відповіді. Це більш лайтова форма навчання".

Олена й Андрій Костюки аналізують, як могли б узагалі не втратити балів.

Найперша проблема - це неуважність та хвилювання. Брат і сестра порівнюють ЗНО із турнірами й олімпіадами, в яких брали участь.

Олена радить вчитися вимикати емоції, коли перед вами з'являється зошит із запитаннями: "Виробили звичку - хвилюєшся, поки не побачиш завдання. А тільки побачиш питання - вже думаєш про них, перемикаєш увагу. Ну і пам'ятати, що в питанні є половина відповіді на нього. Інша рекомендація - пам'ятати, заради чого стараєтеся".

Андрій пояснює: "Перед ЗНО потрібно продумати свої плани. Якщо людина хоче вступити в топовий виш і їй треба високі бали для самоствердження, то тоді працювати й працювати. Буде важко, але треба тримати фінальну ціль в голові. Або ж, якщо ЗНО не є настільки важливим, то поставити собі певну планку - подивитися прохідний бал обраного закладу і працювати на нього".

А ще брат із сестрою радять починати підготовку з вересня: визначити, які предмети пріоритетні, і структурувати інформацію.

Загалом радять не ставитися до ЗНО як до чогось сакрального, адже це тільки перевірка знань шкільної програми.

Читайте також:Школяр з Волині склав ЗНО з хімії на 200 балів

Ким хочуть стати?

Вони хотіли б здобувати вищу освіту в Києво-Могилянській академії. Олена вирішила вчитися на психолога, бо любить роботу з людьми, особливо з дітьми. Їй цікава тема реабілітації, допомоги у кризових станах.

Каже, що думала піти на дизайнера, бо закінчила художню школу й дуже любить малювати. Батьки хотіли, щоб вона стала медиком, та Олена свій вибір не змінила.

Андрій хоче бути юристом: "Почав вивчати право в 9 класі. Спочатку не дуже сподобалося, а потім заглибився, брав участь у турнірах з правознавства. З іншого боку, слідкуючи за новинами й досліджуючи систему права України, бачу величезну кількість несправедливостей, проблем. Це штовхає когось на правопорушення, на еміграцію. Хочеться змінити ситуацію на краще".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook