Уже незабаром відбудуться вибори президента України. Виборча кампанія розпочалася ще 20 грудня, однак чим ближче до 31 березня, тим більше хвилювання. Існує ризик, що вибори просто можуть сфальсифікувати. Правоохоронні органи обіцяють, що цього не допустять.

Читайте також: Як у Луцьку готуються до виборів президента-2019

Трохи більше ніж через два тижні країна вибере нового главу держави – президента України. На цю відповідальну посаду претендує аж 39 осіб. Це рекорд за всю нашу незалежність. Однак, хто з них дійсно гідний очолити країну?

У кожного своя програма і принципи роботи. Хочеться нагадати, що владні повноваження делегують громадяни України. Себто люди 31 березня вирішать долю країни. Однак, є ймовірність, що вибори просто можуть фальсифікувати. Це цілком реально, якщо ти мільйонер і маєш в руках владу.

Правоохоронні органи обіцяють, що не допустять жодних провокацій, заміну бюлетенів і так далі. Також сотні організацій будуть стежити за виборчим процесом.

Читайте також: Порошенко запустив шокуючу за масштабом схему фальсифікації виборів: подробиці

Згідно із статистичними даними Державного реєстру виборців, наразі в Україні зареєстровано 35 мільйонів 560 тисяч 427 виборців. Однак, є одне але. У цей список входять і державні зрадники, і мертві люди.

Обізнані у законодавстві, що регламентує формування держреєстру, можуть легко скористатися нормою, яка забороняє видаляти зі списку виборців мертві душі протягом 5-ти років. А якщо пригадати, що щороку в Україні вмирає до 250 тисяч людей, то відповідно на виборах 31-го березня таких "виборців" набереться до мільйона. Непогана кількість для фальсифікації, чи не так? Адже запрошення на голосування для таких адресатів надійде обов’язково. Єдине, що можна зробити кожному з нас, – це прийти на вибори, а до того – перевірити чи включені ви взагалі до списку виборців. Є способи, як це зробити.

Наприклад, перевірити себе у списку самостійно. Для цього потрібно зайти на сайт Державного реєстру виборців. Знайти кабінет виборця, ввести своє прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, електронну пошту і місце проживання. На електронну пошту має прийти код підтвердження. Після усіх маніпуляцій система покаже за якою адресою людина зможе проголосувати. Однак, може трапитися, що система просто не бачить виборця у списках. Відповідно, людині не прийде запрошення і голосувати громадянин не зможе.

Журналісти вирішили перевірити чи є у списках виборців колеги і виявилося, що однієї журналістки там немає. Тільки не зрозуміло чому.

І таких людей в Україні майже мільйон. Що ж робити тоді і до кого звертатися? У такому випадку, радять фахівці, слід звернутися до відділу державного реєстру виборців, або до виборчої дільниці. Якщо ж і там не знайдуть у списках, потрібно написати відповідну заяву.

Шукати себе у списках потрібно уже, бо ж чим ближче до виборів, тим складніше буде зареєструвати громадян. Нагадаємо, що вибори президента України відбудуться 31 березня з 8 години ранку і до 8 години вечора. З собою потрібно мати, паспорт громадянина України для отрмання бюлетня. До слова, його розмір буде не маленький, 80 сантиментрів.

Детальніше у сюжеті ТРК "Аверс":


Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook