Ось уже 15 років фермерське господарство безкарно зливає гній та фекалії у 5 ставків, що знаходяться у селі Лище Луцького району.

Читайте також: У Луцьку "на гарячому" спіймали водія, який незаконно зливав фекалії у рівчак (фото)

Місцеві мешканці б’ють на сполох, адже через недобросовісного, на їхню думку, орендаря ставків – директора місцевого рибного господарства Василя Прадуна – окраса села перетворилась на хащі й болото, пише ІА Волинські Новини.

"За станом на сьогодні громада обурена станом водойм. Ще здавна Лище славилось мальовничими ставками та лісами. Однак протягом останніх 15 років водойми у жахливому стані. Усе – через недобросовісного орендаря, а також через байдужість наших депутатів, які роблять вигляд ніби нічого не відбувається", – розповідає про наболілу пробему місцева мешканка Анжела Мельник.

Зі слів жінки, потягом трьох днів вдалось зібрати 202 підписи, і від імені громади вона звернулась до голови Підгайцівської ОТГ, до якої й належить населений пункт, Юрія Семенюка.

Як запевняють місцеві мешканці, забруднення ставків відбувається внаслідок зливання нечистот у водойми трьома фермами, що належать СГТоВ "Лище". Разом з тим, директор СГТоВ "Лище" Святослав Карбовський та економічний директор підприємства Ігор Крикавський є місцевими депутатами, тому, здавалося б, повинні представляти інтереси громади.

"Наші ставки схожі на болото – з таким же неприємним запахом. За ними ніхто не дивиться. Нечистоти у всі ставки зливає місцеве фермерське господарство СП ТОВ "Лище", керівництво якого і є депутатами, які точно не хочуть нічого вирішувати. Що стосується прилеглих до ставків територій, то там взагалі хащі. Але, згідно із законодавством, прилеглі території, що межують із підприємствами, не можуть бути в бур’янах. Уся гноївка та гній з ферм потрапляють у наші водойми, а згодом у Стир та підземні води", – продовжує розповідати про проблему Анжела Мельник.

Зі слів волинянки, 2 серпня від імені громади Підгайцівської ОТГ вона особисто подала заяву-скаргу до керівника Державної екологічної інспекції у Волинській області, головного державного інспектора з охорони навколишнього природнього середовища Олександра Ткачука. У скарзі йдеться про те, що здавна Лище славилось великою кількістю ставків, де місцеві мешканці мали змогу покупатися та порибалити, однак на сьогоднішній день вони у жаливому та занедбаному стані.

"За період оренди наших водойм СГПП "Луцька РМС" ніхто за ними не дивиться, а це означає так зване "споживацьке ставлення", занедбання прилеглих навколо водойм територій, забруднення перегноєм та нехтування усіма можливими правилами користування. Це призвело до забрудненості водойм, що є екологічним лихом для нас, мешканців села Лище", – йдеться у тексті заяви.

 

У зверненні до волинських екологів члени громади просять перевірити санітарно-екологічний стан водойм на території села Лище, а також заборонити зливати у ставки перегній та інші нечистоти. Також люди просять справедливого покарання для винуватців екологічного лиха.

Читайте також: На Волині – масово гине риба (відео)

Сьогодні під час відкритого засідання сесії Підгайцівської ОТГ відбулося слухання звернення щодо забруднення ставків. "Заслухавши наше звернення, жоден із депутатів не підтримав проблему нашої громади. Голова ОТГ Юрій Семенюк також запросив директора рибного господарства, який повідомив, що знає про низку проблем, але їх вирішення не озвучив. На цьому етапі звернення громадян так і не розглянули, оскільки голова ОТГ повідомив, що для подальшого обговорення – мало часу. Окрім цього, як повідомив наш орендар, усі ставки знаходяться за межами населеного пункту, тому договір оренди й укладали з районною адміністрацією.

Мешканець села Лища Микола розповів, що особисто його дуже обурює санітарно-екологічний стан водойм у селі, особливо – забруднення місцевої окраси "Лебединого" ставка.

"Першою чергою має бути соромно власнику місцевого рибного господарства Василю Прадуну, який до того ж позиціонує себе як глибоко віруючу людину, однак чинить не зовсім по-християнськи по відношенню до своїх односельців", – каже пан Микола. Та запевняє, якщо проблему ігноруватимуть і далі, він та решта однодумців готові йти до управлінських установ та екологів з плакатами.

Тим часом голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк коментувати ситуацію відмовиввся. Проте зазначив, що депутати почули звернення мешканців, однак відповіді на усі питання нададуть під час наступної сесії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook