Про зустріч із радником Луцького міського голови, депутатом міськради Ігорем Поліщуком ми домовлялися ще минулого тижня. Планували розмовляти про буденні справи обласного центру, про перспективи його розвитку. Аж тут – "червона зона", яку зненацька наслали на лучан київські чиновники! Зрозуміло, що тематику інтерв’ю змінив бурхливий розвиток подій. І оскільки лучани ще не відійшли від "терориста" "Плахого", то ці надзвичайні обставини й вийшли на перший план.

Читайте також: У Луцьку на місці недоглянутої території облаштують сучасний сквер (фото)

– Ігоре Ігоровичу, характеризую вже заарештованого Максима Кривоша як "луцького терориста" з використанням лапок, бо, по-перше, нам невідомі всі деталі цієї справи, а, по-друге, лише суд має право визнати громадянина злочинцем чи виправдати його… Погодьтеся, що автобус із заручниками на Театральному майдані, величезна кількість силовиків, бронетехніка, стрілянина та вибухи – це не захоплююче кіно, а страшна реальність. І від неї напряму залежала життєдіяльність міста та життя його мешканців… Причому, від самих лучан та місцевої влади, по суті, взагалі нічого не залежало. Ваша думка про це дійство?

– Я не експерт у галузі проведення антитерористичних операцій, але є кілька фактів в цій історії, котрі примушують замислитися. Насамперед, у мене є інформація, що тижнів за 3 до самого інциденту в м. Луцьку прибула велика група представників силових структур у цивільному одязі, які розшукували цього громадянина за колишнім місцем його проживання. Дивно, що в наше місто буквально за день до "теракту" прибув спецавтомобіль із центрального апарату МВС. Щодо самого "теракту" та спецоперації. Це виглядало щонайменше дуже дивним… Його вимоги не були чіткими, дії – невмотивованими і нетиповими. Процес його знешкодження також доволі незрозумілий. Максим Кривош спокійно вийшов із автобуса, майже півтори хвилини спокійно чекав, поки до нього підійдуть правоохоронці. Потім на нього одягнули кайданки, і лише згодом прибув бронетранспортер із озброєними спецпризначенцями, "терориста" повалили на бруківку, вибухнула світло-шумова граната…

Крім цього, що в м. Луцьк прибули фактично керувати антитерористичною операцією не керівник Антитерористичного центру СБУ, а заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко (раніше він займався організацією шоу на телебаченні, – ред.) та Міністр МВС Арсен Аваков. На моє чітке переконання, подібними спецопераціями має займатися лише Служба безпеки України. Тому участь у "луцьких подіях" Кирила Тимошенка і Арсена Авакова щонайменше дивна. І наштовхує на думку, що в цьому всьому все ж таки може бути якась політична складова…

– Можна багато говорити про промоцію нашого міста в державі та за її межами, але спецоперація зі звільнення заручників та знешкодження "терориста", погодьтеся, не надто приваблива "фішка" для залучення туристів! Які висновки зробила міська влада з цього дійства, до якого, повторюю, Луцьк не має жодного відношення? Не може ж так бути, щоб м. Луцьк був лише плацдармом чи майданчиком для подібного дійства, а орган самоврядування, як і сотні тисяч лучан, був визначений на роль сторонніх спостерігачів чи глядачів…

– Можливо, колись ми всі дізнаємося всю правду, що ж відбулося. Наразі однозначно сказати, чи це була чиясь постановка, чи справжній теракт, стверджувати важко. Буквально наступного дня після цієї події я публічно висловився і на таку важливу тему: якщо громадянин неодноразово відбував покарання за раніше вчинені злочини, якщо він написав та видав у світ книжку на кшталт "Філософія злочинця", якщо впродовж періоду усього свідомого життя він вирізнявся дуже екстравагантною, дивною та небезпечною поведінкою, то поза усіляким сумнівом, що правоохоронні органи повинні постійно тримати в полі зору таких осіб. А якби ця робота проводилася, то, погодьтеся, багато подібних випадків можна було б попередити ще до їх вчинення.

Щодо міської влади. Ми маємо до подібних історій дуже опосередковане відношення. На нас не покладені функції боротьби з тероризмом. І в алгоритмі проведення спецоперацій органи самоврядування фактично не задіюються. У той же час, звичайно, як і всі інші лучани, дії "луцького терориста" ми засуджуємо. Не можна допустити, щоб у майбутньому у нашому місті відбувалося щось подібне. Це – найголовніший висновок і завдання на майбутнє для правоохоронних органів, адже життя людини є найбільшою цінністю.

– "Червона зона" для Луцька. В принципі, вже всім відомо, що відбулося, але в момент нашої розмови і аж до п’ятниці всі ми існуємо формально в умовах жорстких обмежень і заборон, запроваджених із Києва. Скажіть чесно: Вам як посадовій особі не було страшно одразу і категорично виступити за відміну цих обмежень, розуміючи, що центральна влада дуже не любить, коли з нею не погоджуються? Може, краще було схилити голову, спокійно "покарантинити" до п’ятниці, а потім як ні в чому не бувало прийти на роботу? Ви ж, не приховуйте, ризикували, коли зважилися публічно заявити, що в Луцьку не будуть виконувати безпідставних вимог?!

– Звичайно, певні ризики існували та існують… Буквально 3 серпня під час участі в прямому ефірі телеканалу "112 Україна" мене запитали про відповідальність. Бо до цього заступник Міністра МВС Антон  Геращенко сказав, що в Луцьку і Тернополі будуть порушені кримінальні справи щодо тих, хто виступає проти "червоної зони"?  Вважав і вважаю, що ці штучні обмеження для нашого міста є повністю незаконними та необґрунтованими. А відповідальність ми, представники місцевої влади, насамперед несемо перед людьми, які нас обирали і які тут живуть. Як можна погодитися з вимогами, які безпідставно нав'язує центральна влада у вигляді Державної комісії з питань ТЕБ і НП?! Які сумніви чи страх, коли знаєш, що правда – за нами, лучанами?! І не лише правда, але й Конституція України та закони нашої держави! Звичайно, я не виключаю, що недоброзичливці можуть зважитися на певні каральні дії, але це не лякає. Як представники міської влади я особисто, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, депутатський корпус, ми не можемо допустити протиправну і штучну зупинку м. Луцька під виглядом боротьби з коронавірусом. Чому уже не 13 людей, як у випадку з "терактом", а десятки тисяч лучан повинні перебувати в ролі заручників ситуації, створеної кимось іншим?! Це ж скільки людей втратило б заробіток, скільки не змогли б дістатися до місця праці, а сім'ям, які щодня відводять понад 3 тис. діток у дитсадки, як цей тиждень було прожити? Я вже не кажу про масу інших проблем у медичній, освітній, культурній та інших галузях!

Тому страху немає, коли борешся за справедливість. Але є сфери, які, на жаль, не залежать від міської влади. На превеликий жаль, не функціонує залізнична станція Луцьк. Хоча навіть тут я логіки не розумію: як зміниться стан самопочуття пасажирів, якщо вони вийдуть з вагонів чи зайдуть туди в Ківерцях, а не тут? А от про великі незручності для пасажирів залізничного транспорту це "ноу-хау" таки створило… А хто подумав про людей, які планували кудись поїхати чи повернутися з луцьких автостанцій?..

Читайте також: У Луцьку на перехресті двох вулиць встановили камери

– Чому так сталося?

– Якби ця держкомісія перед ухваленням рішення, яке вже й голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко визнав помилковим, але його не скасував, спочатку б скомунікувала з Луцькою міською радою і дізналася реальний стан справ, то нічого подібного б не було. Або – з тією ж обласною Комісією з питань ТЕБ і НП. Або – з волинськими роботодавцями, які вчора також виступили категорично проти обмежень і заборон… А так якийсь чиновник помилився в методології розрахунків і прирік наше місто на "червону зону"! Цікаво, а чи винних у цій катастрофічній похибці з Києва притягнуть до відповідальності?

Центральній владі нарешті пора навчитися спілкуватися з органами місцевого самоврядування, яких напряму стосуються ті чи інші її рішення. Ми ж на всіх рівнях про децентралізацію говоримо, а на практиці що відбувається? Також кожен держчиновник, який причетний до ухвалення тих чи інших рішень, повинен чітко усвідомити наслідок своїх дій і не забувати про персональну відповідальність…

– І на останок – ще одне запитання на тему "червоної зони".  Вже після сесії Луцької міськради, заяви голови облради Ірини Вахович на вашу підтримку, Юрій Погуляйко таки провів засідання обласної Комісії з питань ТЕБ і НП, де не лише визнав, що обрахунки столичних чиновників були хибними (хоча закликав виконувати суворі карантинні вимоги й надалі!), але й кинув камінь у Ваш город, здивувавшись, чому немає "цього радника", "зірки Ютубу",  на засіданні… Як надалі Луцька міськрада вибудовуватиме взаємини з облдержадміністрацією? Чи як мінімум до 25 жовтня, коли відбудуться місцеві вибори, кожен житиме своїм життям? Чи, може, 25 жовтня тут і ні до чого?

– Думаю, що справа не в 25 жовтня. Просто вважаю, що голові облдержадміністрації не личить давати іншим посадовим особам такі емоційні характеристики… Краще більше часу приділяти власній роботі та ефективніше займатися вирішенням нагальних проблем усієї Волині і Луцька в тому числі. Наша команда не має жодного упередженого ставлення до нинішнього керівництва облдержадміністрації, заради блага лучан, реалізації потрібних громаді проектів готова співпрацювати на позитив і реальний результат.

Але зверну увагу на інше. Юрій Погуляйко сказав, що віднесення Луцька до "червоної зони" – це помилка в розрахунках. Так, це помилка. Але чому вона відбулася? І хто обрахує справжню її ціну? І, як на мене, треба було ще 3 серпня негайно звертатися до Державної комісії з питань ТЕБ і НП, щоб вона невідкладно виправила власний прорахунок щодо лучан. А так парадокс: офіційно помилку названо помилкою, але вона не виправлена, теоретично м. Луцьк досі перебуває в "червоній зоні", хоча практично цього й близько немає… Може, хтось таке завдання з Києва поставив?

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook