Час нині багатий на різноманітні події, в епіцентрі яких перебуває депутат облради Іван Киричик, але можливість поспілкуватися з Іваном Мироновичем таки випала. Триває підготовка до чергового сесійного засідання, який через пандемію корона вірусу не проводили з весни. Тому питань накопичилося багато, чимало з них попередньо слід розглядати на депутатських комісіях, але важливо саме зараз почути конкретні та актуальні відповіді на не менш важливі для області питання.

Читайте також: Директор ДП "Волиньторф" отримав нагороду від Верховної Ради

– Як депутат облради Ви дуже багато часу займалися вирішенням проблем підприємства, яке очолюєте – ДП "Волиньторф". Довелося докладати дуже багато зусиль, щоб його врятувати… Яка ситуація на цей час, як Вам у цій багаторічній боротьбі з чиновниками допомагали інші колеги-депутати?

– Зі зміною очільників державної виконавчої влади на Волині та призначенням головою облдержадміністрації Юрія Погуляйка багато що змінилося.  Нам хоча б підписали договори, котрі блокувалися роками…  Наразі термін дії угод підписано, термін розробки родовищ пролонговано.  Тож певні зрушення в кращу сторону і на перспективу – щодо відведення нових площ для видобутку торфу.  Але, звичайно, в Україні бюрократична машина дуже потужна, тому конкретні результати цих кроків будуть пізніше. Будемо сподіватися, що цей процес завершиться успішно. Щодо колег-депутатів, то вдячний більшості з них за підтримку впродовж справді багатьох років боротьби з недругами ДП "Волиньторф", які перебували біля керма виконавчої влади Волині.

Пандемія коронавірусу та інші чинники, що від нас не залежать (наприклад, напрочуд теплими зимами, цінами на енергоносії тощо), також позначилися на роботі нашого підприємства. Довелося зменшити обсяги виробництва торфобрикетів, частину людей, вимушено вивільнених, зареєструвати в Центрі зайнятості… Крім цього, чи не основні споживачі нашої продукції – бюджетні організації. Через зменшення інтенсивності опалювання приміщень вони теж використовували менше палива, відтак, і купували його менше… Тож потужності довелося скоротити, нині маємо відсотків 60  від потужностей попередніх періодів. Як бачите, є проблемні питання, але сподіваємося, що ситуація стабілізується ві побачимо прогрес.

– Коли Ви сказали про блокування з боку попереднього керівництва виконавчої гілки влади, Ви мали лише Володимира Гунчика, чи й Олександра Савченка?

– Обох. Ці два "товариші" робили все від них можливе, аби ДП "Волиньторф" зупинився.

– Зрозуміло…  Пригадую один із кульмінаційних моментів, коли працівники вашого підприємства на Київському майдані Луцька влаштували акцію протесту. Тоді до людей вийшов не лише Володимир Гунчик, який не мав чого сказати, але й Ігор Палиця, який був на той момент головою облради і який не лише висловив повну підтримку людям вашого підприємства, але й здійснював інші реальні кроки для порятунку "Волиньторфу". Нинішня очільниця облради Ірина Вахович допомагає?

– Ірина Михайлівна і як депутат, і як голова облради допомагала і продовжує сприяти.  Тільки в цьому році з її ініціативи було проведено дві наради  за участі голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка.  Залучалися й представники Держгеокадастру.  Тому підтримку відчуваємо. Взагалі, Ірина Вахович переживає, щоб на Волині успішно працювали всі підприємства, щоб сплачувалися податки, щоб наповнювався бюджет.

– А як щодо приватизації, на яку хотіли українські олігархи при владі відправити ДП "Волиньторф" і проти чого протестували як працівники підприємства, так і облрада?

– Наприкінці минулого року Кабмін ухвалив розпорядження про перелік підприємств, які повинні були підпасти під процеси приватизації в 2020 р. Туди записали числі понад 300 підприємств записали й ДП "Волиньторф". На сьогоднішній день питання до кінця не визначене. Фонд державного майна нам надсилає листи, ніби ми знаходимося під їхнім управлінням, хоча по суті ніяких змін не відбулося. Тож ми вважаємо, що нічого не змінилося, і ДП "Волиньторф", як і раніше, перебуває в управління Міністерства енергетики України. Щоб було зрозумілішим: коли розпочинається процес приватизації, то певні структури виводяться зі сфери підпорядкування тих чи інших міністерств та передаються у відання ФДМ, який через процедуру відкритих торгів ці об’єкти малої приватизації виставляє на приватизацію. Але ніяких юридичних змін не відбулося, тому наразі про приватизацію ДП "Волиньторф" щось сказати важко. Також важливо, що й облрада публічно виступила проти приватизації, і голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко неодноразово звертався до центральної влади з цього приводу.

– …І народна депутатка від Маневицького округу Ірина Констанкевич стоїть на такій позиції, що теж важливо!

– Та й Ігор Палиця, який зараз також народний депутат України, продовжує залишатися потужним і надійним союзником ДП "Волиньторф", на всіх рівнях переконуючи, що підприємство мусить залишитися в державній власності та працювати на благо людей, які на ньому трудяться, і для всієї громади. Ми дуже вдячні за таку підтримку, бо для Волині наше підприємство – справді дуже важливе!

– За весь період роботи депутатом облради, за що б поставили собі найбільший плюс? Можливо, це якесь голосування, заява, участь у нараді?..

– Я працюю секретарем у постійній комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства. Одним із найважливіших зрушень, які вдалося зробити, це створити прозору систему визначення об’єктів дорожньої інфраструктури, які потрібно ремонтувати чи будувати. На жаль, раніше часто-густо це відбувалося за іншими критеріями:  хто голосніше виступає, тому на окрузі роблять якусь дорогу. А це неправильно. Тому наразі плани складаються на кілька років, діє чітка процедура, як відбувається процес, і це добре. Особисто я подавав програму заходів, із врахуванням певних змін в законодавстві, вона запрацювала.  Тому порядку в цій галузі стало набагато більше.

Звичайно, як до депутата від Маневиччини, до мене зверталося чимало місцевих мешканців. Людям не потрібно десь далеко мене шукати, адже живу і працюю серед них. Тому в міру сил та можливостей допомагав і звичайним маневиччинам, у яких, повірте, є чимало проблем. Для кожного виборця моє серце відкрите.

Читайте також: КП "Волиньторф" може зупинити свою роботу через Волинську ОДА

– Наразі облрада змінилася до невпізнання. Дуже багато партійних фракцій, які були восени 2015 р., просто припинили своє існування, депутати розподілилися по інших обєднаннях… Щодо Вас особисто, то Іван Киричик і прийшов в найвищий орган представницької влади нашого краю в складі УКРОПу, і потім разом із колегами долучився до об’єднання "Тільки разом". Як оцінити внутрішню атмесферу в усьому депутатському корпусі після цих змін?

– Робота облради та депутатів стала консолідованішою. Раніше, все-таки, багатохто хотів або себе пропіарити, або політичну силу, яку представляв. Нині відчувається серйозніша, спокійніша і злагодженіша робота. Політика відійшла на другий план, колеги почали усвідомленіше працювати, щоб нашому Волинському краєві та його людям жилося краще.

– Іване Мироновичу, Ви будете знову балотуватися в облраду? Якщо не секрет, то від кого саме?

– Планую іти в депутати облради від політичної партії "За майбутнє". Це команда, яка фактично в повному складі працювала в політичній силі УКРОП, потім долучилася до депутатського об’єднання "Тільки разом". Вона конкретними справами і відповідальною позицією довела свою відповідальність та ефективність. Бачу злагоджену команду, команду людей, які розуміються в багатьох напрямках розвитку області – від медицини, освіти, культури до бізнесу та інших галузей. Головне, що наш гуртує: потрібно зробити все можливе, щоб Волинь була на передових позиціях у державі.

– Зрозуміло, що Ваші земляки-виборці задоволені, що Іван Киричик – депутат облради. І працівники ДП "Волиньторф" – також. Бо одні й другі бачать конкретні результати Вашої діяльності. А сімя як реагує на додаткове навантаження? Бо депутатство таки забирає доволі багато часу і додає чимало клопотів…

– Звичайно, родина не в великому захваті, бо і як директор підприємства фактично зранку до вечора на роботі, в тому числі дуже часто і в вихідні дні… А тут ще й додаткове депутатське навантаження! Зрозуміло, що інколи доводиться чимось жертвувати не на користь сімї.,. Але мене розуміють, підтримують і заохочують. Насамперед, дружина Оксана, яка працює інспектором із кадрів Маневицькогго торфозаводу. А також сини: старший Олександр працює в Луцькому міськвідділі Національної поліції України, молодший Ігор у цьому році вступив в магістратуру рівненського Національного університету водного господарства та природокористування. Тому я не ні про що не шкодую, а, навпаки, горджуся, що потрібний і родині, і колективові, і громаді, тож готовий і надалі ефективно виконувати повноваження депутата Волинської обласної ради в складі потужної команди "За майбутнє" на чолі з Ігорем Палицею.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook