Наприкінці 2017 року Верховна Рада заборонила установку загальнобудинкових газових лічильників без згоди співвласників багатоквартирного будинку. Відповідний законопроект виносили на розгляд у сесійну залу упродовж двох днів. Народним депутатам від УКРОПу довелося заблокувати парламентську трибуну, аби врешті обранці звернули увагу на важливість даного нормативного документу.

Читайте також: Українцям дозволили не платити за газ: що це означає

Згідно із змінами, які були внесені у закон "про внесення змін до закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", жителі квартир і окремих будинків, які використовують газ тільки для приготування їжі, повинні обладнати своє житло лічильниками до 1 січня 2021 року. Газорозподільні компанії зобов’язані забезпечити установку саме індивідуальних лічильників.

Прийнятий документ забороняє газовикам припиняти поставки газу в багатоквартирний будинок в разі ненадання співвласниками такого будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника.

Читайте також: Газ для українців продають в сім раз дорожче собівартості

Закон також передбачає можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу побутовими споживачами з наступною компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ.

"Цей законопроект став результатом боротьби за інтереси трьох мільйонів українців, яким з першого січня цього року мали б "відрізати" газ у квартирах, тому що у них немає газових загальнобудинкових лічильників", – зазначила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич.

На думку Ірини Констанкевич, такі норми у законах захищали інтереси виключно газових монополістів, передусім, мільярдера Дмитра Фірташа.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook