За інформацією Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), із булінгом у колі однолітків в Україні стикалися близько 67% дітей. Як відомо, найбільш вразливими до булінгу є сором'язливі, зі зразковою поведінкою діти, а також діти, які, в силу різних життєвих обставин, "замкнуті в собі", закриті для спілкування.

Депутати партії "УКРОП" вимагають розпочати вирішення проблеми шкільного булінгу на законодавчому рівні. 

Читайте також: Як наживаються на дітях тютюнові "бариги"

Про це повідомляє "УКРОП Волинь".

З цією метою у Верховній Раді зареєстрували проект закону № 8584 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу".

Документ розробили народні депутати з "Українського об’єднання патріотів" Ірина Констанкевич та Віктор Шевченко у співпраці з представниками інших політичних сил за ініціативи профільного комітету парламенту. Йдеться про свідоме фізичне та психологічне насилля, цькування й переслідування чи інші дії, вчинені для того, щоб викликати страх чи тривогу у дітей, підлітків та молоді. Так само, булінг може стосуватися працівників освітніх закладів – як вчителів, так і технічного персоналу.

"Ми мали на меті ввести в законодавче поле України саме поняття булінгу та визначити засоби й механізми протидії цьому ганебному явищу. Йдеться передусім про превентивну роботу – попередження, роз’яснення і покарання за неналежне виконання адміністрацією навчальних установ своїх обов’язків з протидії булінгу", – пояснила Ірина Констанкевич.

За її словами, законопроект має зобов’язати керівників навчальних установ самостійно розробляти і дотримуватися плану заходів з протидії булінгу. Такі програми повинні розміщуватися у відкритому доступі, приміром, публікуватися на офіційному сайті освітнього закладу. Адміністраціям шкіл, які не виконуватимуть вимоги законодавства, загрожує адміністративна відповідальність.

Читайте також: 85% українських підлітків вживають алкоголь

З цією метою законопроект передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та до Закону "Про освіту". Нове законодавство має надати право освітньому омбудсмену перевіряти заяви про випадки булінгу та інспектувати заклади освіти на предмет невиконання заходів з протидії цьому явищу або приховування таких фактів.

"На жаль, явище булінгу для України не нове. Щоб зрозуміти це, достатньо пригадати класиків української літератури. У творах Івана Франка можна знайти численні приклади знущання з дітей у тогочасних школах, здебільшого на ґрунті соціальної нерівності", – зауважила Ірина Костанкевич.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter