Верховна Рада зробила черговий крок у напрямку децентралізації, ухваливши законопроект № 6466 "Про внесення змін до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення». Про це заявила співавтор документа, народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич. Також до розробки проекту закону долучилися нардепи від "Українського об’єднання патріотів" Тарас Батенко та Валентин Дідич.

Читайте також: Ірина Констанкевич звернулася до Генерального прокурора з приводу обшуків у Прилісненській ОТГ

"Це прогресивний законопроект, який був украй важливим для успішного просування децентралізації та реформи адміністративно-територіального устрою в Україні. Він створює ширше коло економічних і соціальних можливостей для громад", – підкреслила парламентар.

За її словами, документ відкриває можливості для приєднання населених пунктів до розташованих поблизу обласних центрів. Таким чином законопроект має розблокувати процес укрупнення територіальних громад і міст обласного значення.

"Йдеться виключно про добровільне об'єднання. Відповідне рішення спочатку має ухвалити сільська чи селищна рада", – зауважила Ірина Констанкевич.

Нардеп назвала таке рішення логічним, адже зруйнована соціальна інфраструктура й без того спонукає селян вливатися в міське життя. Скажімо, мешканці дрібних населених пунктів на Волині змушені звертатися до луцьких лікарень чи возити дітей до міських шкіл і дитячих садочків. Усе через те, що такі заклади на місцях часто перебувають у занедбаному стані.

Крім того, законопроект є важливим елементом імплементації медичної реформи. Ініціатива, приміром, дозволить жителям навколишніх сіл обирати сімейних лікарів в обласних медустановах.

Зі свого боку, голова УКРОПу Тарас Батенко зазначив, що укрупнення територіальних громад часто гальмується через небажання міських голів іти на повторні вибори до міськради. Законопроект скасовує відповідну вимогу. Натомість у населених пунктах, які приєднаються до обласних центрів, проведуть довибори депутатів до місцевих органів влади.

"Це спонукає міських голів «підтягувати» до себе села так, як це спочатку передбачала концепція реформи децентралізації. Починаючи з жовтня, УКРОП братиме участь у місцевих виборах і доукомплектовуватиме місцеві ради там, де ми бачимо потенціал", – підкреслив укропівець.

Також законопроект має спростити механізм виділення субвенцій для територіальних громад. Після вступу документа в дію вони зможуть отримувати необхідні кошти, не чекаючи рішень обласних державних адміністрацій.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter