ЗМІ встановили особи бойовиків, підтримуваних Росією, які влаштовували позасудові розстріли українців 2014 року у захопленому Слов'янську на Донбасі. Один із катів виявився близьким до колишнього радника Путіна Владислава Суркова. Про це йдеться у розслідуванні Радіо Свободи"

Читайте також: "Слово за "нормандською четвіркою", – Зеленський

Журналістам вдалося дізнатися імена і нові деталі про сімох із дев'яти учасників "військових трибуналів", створених колишнім офіцером ФСБ Росії Ігорем Гіркіним (Стрєлковим). Це стало можливо завдяки документам, залишеним ним у будівлі СБУ у Слов’янську та інтерв'ю з десятками жертв імовірних катувань, членів їхніх сімей і свідків.

Ці особи безпосередньо відповідальні за страти 30-річного Олексія Пічка за те, що той нібито вкрав у сусіда дві сорочки і пару штанів, а також 32-річного Дмитра Славова і 25-річного Миколу Лук’янова. Їх звинуватили у мародерстві, збройному пограбуванні, викраденні людей, залишенні своїх військових позицій і спробах приховати їхні дії.

Разом з Гіркіним "трибунали" проводили:

Віктор Аносов (позивний "Нос") – був керівником "військової поліції" Гіркіна, головував у трибуналі. За інформацією журналістів, він пов'язаний з Владиславом Сурковим, який під час страт був "архітектором" політики Кремля щодо України.

В'ячеслав Апраксімов (позивний "Балу") – був суддею на "трибуналах" над Пічком, також виконував роль адвоката Лук'янова і Славова.

Михайло Ніколаєв (позивний "Сєдой") – був лідером ополчення в Слов'янську і командиром "7-ї мотострілецької бригади".

Юрій Володимирович (прізвище невідоме, позивний "Адвокат") – за протоколом "трибуналу", вимагав визнати Пічка винним і притягнути його до відповідальності "за всією суворістю воєнного часу".

Олександр Зюбанов (позивний "Зубр") –  виступав захисником Пічка і був секретарем "трибуналу".

Сергій Трифонов (позивний "Трифон") – певний час був секретарем у справі Пічка, а також прокурором на "процесі" у справах Лук'янова і Славова.

Читайте також: Розстріл українських медиків під Зайцевим: з'явились нові деталі та відео 18+

Павло Воловий (позивний "Бєшений") – командир підрозділу в складі підтримуваних Росією сепаратистів у Слов'янську, секретар у справі Лук'янова і Славова. 

Сергій Здрилюк (позивний "Абвер") – до війни був співробітником спецслужб України, разом з "комендантом" Слов'янська підписував резолюції на проведення слідчих дій "Адвокатом" і давав вказівку на проведення додаткових допитів із застосуванням тортур.

Людина з позивним "Берія" – був високопоставленим учасником сепаратистських формувань, проводив позасудові затримання і фізичні знущання з ув'язнених. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook