У Луцьку відкрилась особлива кав’ярня, де офіціантами працюють двоє юнаків із синдромом Дауна. Ідею створення такого закладу довго виношували батьки хлопців, і ось нарешті її вдалося реалізувати, йдеться у ТСН.

Читайте також: Унікальний лучанин із синдромом Дауна ознайомився з робочим місцем

20-річний Андрій збирає замовлення у залі. Робить це так прудко, що дівчата за барною стійкою ледве за ним встигають. У його напарника, на два роки молодшого Валентина, інша тактика – бере не швидкістю, а усмішкою та ввічливістю.

З усіма відвідувачами хлопці намагаються подружитися – представляються самі, питають, як звуть відвідувачів, розповідають, чим займаються у закладі. Така гостинність декого розчулює до сліз.

"Я думаю, у них все вийде і все буде добре. Я дуже за них рада. А особливо за мам цих хлопців. Я сама мама, я їх розумію", – каже відвідувачка кав’ярні Тетяна.

Мами сонячних хлопців поряд, тихенько споглядають за роботою кав’ярні. Саме вони і здійснили мрію синів – відкрили цей невеличкий заклад, аби діти відчували себе потрібними.

"Це буде неповний робочий день. Будемо підлаштовувати під їхні можливості", – пояснює мама Андрія Олена Мельник.

До роботи хлопці готувалися на тренінгах. Валентин нині саме вчиться на офіціанта. Андрій – фотограф, але світлини проміняв на каву. Зізнається, що працює швидко, бо  спортсмен.

Відвідувачі у захваті: просять у хлопців спільне селфі і багато спілкуються. Дівчата за стійкою – волонтери, які працюють разом із сонячними людьми.

"Гарно виходить. Вони всі замовлення запам’ятовують, повторяють нам по 10 разів, щоб ми не забули нічого зробити", – каже волонтерка Анастасія Рудик.

Читайте також: Сонячні дітки колядували у Луцькій міськраді (фото)

Мами офіціантів вже задумали розширятися і кажуть, що невдовзі в кав’ярні з’явиться ще кілька сонячних працівників. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook