Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що щеплення від COVID-19 за державні кошти зможуть отримати усі, хто побажає. При цьому дітей взагалі не вакцинуватимуть, оскільки препарати не пройшли відповідні клінічні дослідження.

Читайте також: В Індії відвантажили 500 тисяч доз вакцини AstraZeneca для України: опубліковано відео

Про це він повідомив під час візиту до Чернігова, передає Укрінформ.

"Держава передбачила ту кількість коштів, яка необхідна для покриття всього населення України старше 18 років безкоштовною і добровільною вакцинацією. Всі, хто захоче вакцинуватися, – вакцинується", – сказав Ляшко.

Проте він зауважив, що через обмежений доступ до вакцин на ринку та неможливість щепити всіх одночасно Кабінет міністрів розробив "дорожню карту" вакцинації, яка надає пріоритет групам ризику та працівникам "критичних для держави" структур.

Разом з тим, дітям щеплення не робитимуть, оскільки жодна з вакцин від COVID-19 не пройшла клінічних випробувань на неповнолітніх. Щодо продажу вакцин від коронавірусу в Україні, Ляшко прогнозує, що це може бути не раніше другого півріччя поточного року.

Читайте також: Імунолог назвав протипоказання для вакцинації від коронавірусу

Що відомо

  • 20 лютого головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, що в Україні розроблено чіткий план, що дає змогу одразу після прибуття вакцини проти COVID-19 розвозити її в обласні склади 11 машинами одночасно.

  • 21 лютого міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що проконтролював відвантаження першої партії вакцин AstraZeneca із заводу-виробника в індійському місті Пуне.

  • Раніше Степанов повідомив про домовленість щодо постачання вакцин, розроблених за участю компаній AstraZeneca (Велика Британія та Оксфордський університет) та Novavax (США), які виробляються за ліцензійними угодами на потужностях Serum Institute (Індія).

  • Міністерство охорони здоров'я розробило інтерактивну карту з пунктами безкоштовного тестування на COVID-19.

  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розраховує, що перше щеплення вакциною від COVID-19 буде зроблено до 21 лютого. Водночас він пояснив, що відтермінування початку масової вакцинації, яка була запланована на 15 лютого, відбулось через логістичні проблеми.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook