Доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, заслужений професор Луцького національного технічного університету, лауреат премії кращого науковця Волині, академік ГО АН ВО України Богдан Пальчевський звернувся до виконувача обов'язків ректора Луцького вузу Патра Савчука з трьома  питаннями, які він оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Чинні проректори ЛНТУ знали про порушення в університеті за сприяння Савчука

Богдан Пальчевський перед другим туром виборів очільника технічного університету, задав Петру Савчуку важливі питання та закцентував увагу на невмінні керувати та недалекоглядності очільника вузу. Подаємо його текст без змін.

Отже, запитання 1. Пане Савчук, як ви збираєтесь в подальшому у випадку, не дай Бог, своєї перемоги працювати з людьми, які вже надивились на ваші методи керування?

Адже працівники ЗВО зараз задають собі і своїй совісті питання "Чи дійсно можна голосувати за людину, яка показала себе на посаді ректора брехуном, маніпулятором і повністю бездарним керівником?". За людину, яка ніколи нікого не чула, як глухар, який коли сам співає окрім свого голосу нічого не чує. не прислухається до чужої думки, бо сам розумніший від всіх і саме він знає як все зробити краще. Тому єдине, що зробив ректор П.Савчук – це створив команду "своїх", яка виконувала його часто безглузді накази. І тепер саме на цю команду, більшість якої введена в виборчу комісію він і розраховує при виборах ректора. Немає особливих досягнень за 5 років керування ЗВО, адже у П. Савчука проявився тільки хист до розвалу і знищення існуючих структур, створення хаосу і нерозберихи в роботі Луцького НТУ.
Хочу на власному прикладі показати як це працює.

Наприклад, команда ректора розвалила дві кафедри технологічного факультету із значними здобутками в науковій, методичній і викладацькій роботах з метою дискредитації і приниження незручних викладачів, що мали свою думку і власну позицію на напрям розвитку ЗВО і які працювали багато років на благо Луцького НТУ. Для того, щоб позбутися двох завідувачів цих кафедр, докторів наук, професорів, Заслужених діячів науки і техніки України, які їх очолювали (а сам П.Савчук тоді очолював третю кафедру на цьому факультеті) ректор затіяв об’єднання цих кафедр в одну, а завідувачем призначив доцента іншої кафедри і іншого факультету, котрий входив в команду ректора, хоч і не мав ніяких здобутків і напрацювань в напрямі роботи ні однієї з об’єднуваних кафедр, тобто ні по спеціалізації технології машинобудування, ні спеціалізації машин і технологій паковання. В результаті такої деструктивної для ЗВО діяльності:

1. Із 23 бакалаврів спеціалізації "машини і технології пакувань", що захистили бакалаврські роботи в 2017 році, навчання продовжили тільки 12, а в 2020 році кількість магістрів потрібної для Волині спеціальності (машини і технології паковань) зменшилась до 2-х. Причина – некомпетентне проведення навчального процесу "новою командою" ректора, про що я двічі звертався до ректора із доповідними записками з метою захистити студентів і зберегти контингент майбутніх магістрів. В доповідних записках було вказано неправомірність заміни посеред навчального року складів ДЕК на об’єднаних кафедрах. Спеціально для демонстрації студентам "хто тут хазяїн" із складу ДЕК було виключено бувших зав.кафедрами, професорів Пальчевського Б.О., і Рудя В.Д. Некомпетентність призвела до цілеспрямованого зриву дипломного проектування студентів спеціальності "Машини і технології пакування", адже були створені триденні черги по затвердженню і допуску до захисту дипломних і магістерських робіт. Це створило настільки нездорову і нервозну обстановку на кафедрі, що вже дійшло до того, що приходили до ректора із жалобами батьки студентів на несправедливе відношення до студентських праць, але створена ректором П.Савчуком комісія питання кардинально не вирішила. Необгрунтовані придирки до студентів продовжувались. Окрім батьків студентів, я теж двічі звертався до П.Савчука з вимогою розв’язати проблему і навести лад серед своїх холуїв. Але спрацював ефект глухаря, а також принцип захисту "своїх".

Читайте також: Скандальний ректор ЛНТУ Савчук не зміг представити перед колективом програму розвитку вузу (відео)

2. Ліквідована більшість лабораторних робіт, скорочені години на профілюючих предметах, знизилась якість магістерських атестаційних робіт. Відбулася примітивізація навчального процесу. Ліквідована лабораторія технології пакування і сертифікації продукції, приміщення передано на іншу кафедру і використовується як лекційний клас, а дороговартісне обладнання, яке збиралось на протязі 19 років і було закуплено при сприянні попереднього ректора, наштовхано без достатнього розсортування в іншу лабораторію, яка і так вже була заповнена пакувальним обладнанням, а доцент, що вів відповідні лабораторні і практичні заняття звільнився зовсім, не витримавши такої дикості в ЗВО.

Запитання 2. Невже всі свої попередні обіцянки Ви виконали повністю, а тепер хочете додати ще щось нового для розвитку Луцького НТУ?

Порівняємо гарно видрукувані обіцянки кандидата в ректори П.Савчука "Майбутнє розпочинається сьогодні" у 2015 році із тим, що ним реально зроблено за 5 років.

– Обіцяно "Забезпечення ефективного зв’язку ректора з персоналом і студентами", а натомість – 80% відсутність ректора на робочому місці, невирішування біжучих питань роботи закладу, загублені папери, затримані проекти тощо, повна відсутність спілкування з працівниками, невиконання графіку роботи, який розміщено тільки для окозамилювання на дверях кабінету. Звідки взяти час – по 30 відряджень за рік (більшість за кордон), участь в своїх персональних проектах, вирощування помідорів і таке подібне.

– Обіцяно "Залучення університетської спільноти до стратегічного планування і контролю діяльності дирекції", а замість цього – одноособове роздавання і дарування посад, нерозбірливість при виборі відповідальних осіб.

– Для забезпечення своїх захцянок і рішень у Вчену раду університету замість провідних працівників університету було введено тих, хто особисто йому відданий, хто при команді "фас" голосує "як сказано" (біля 8-ми випробуваних в відданості викладачів і лаборантів бувшої кафедри П.Савчука матеріалознавства та пластичного формування конструкцій машинобудування, його віддалених родичів і кумів стали проректорами, членами Вченої ради університету, деканами факультетів, завідувачами кафедр). Сумно те, що маємо "на вітрині" біля 20 нормальних вчених, прізвища яких фігурують в документах для ліцензування і акредитації як липові завідувачі, а "в магазині" – посаджені свої хлопці, які не підведуть і які "рулять" підрозділами Луцького НТУ у потрібному фінансовому напрямі.

– Обіцяно "Впровадження прозорої системи матеріального стимулювання наукової і інноваційної діяльності працівників", взамін – повна відсутність оплати відряджень для більш ніж 80% працівників, як для наукових, так і викладацьких потреб, окрім себе рідного і своєї команди.

Читайте також: "Петро Савчук не втілює жодної ініціативи для розвитку вишу", – член Наглядової ради ЛНТУ

– В 2016 році була проведена презентація матеріальної бази університету перед працівником міністерства. Вона показала значні досягнення колективу університету, але ці здобутки напрацьовані не під керівництвом П.Савчука, а під керівництвом попереднього ректора, який розглядав ЗВО як своє дітище. Але ці здобутки присвоєні П.Савчуком з притаманною йому цинічністю. В подальшому замість оновлення матеріальної бази кошти витрачаються на щорічні дороговартісні замовні концерти, судову тяганину з викладачами, закордонні відрядження ректора і його команди, а в результаті – університет без суттєвого оновлення матеріальної бази, з постійною недоплатою викладачам за виконане навантаження, публікацію навчальних посібників, наукові відрядження тощо.

Запитання 3. Як Ви плануєте розвивати викладацьку дисципліну і покращувати якість підготовки фахівців?

Не секрет, що постійне порушення навчальної дисципліни в роботі ректора П.Савчука відзначалося всі роки його діяльності. Практично, починаючи з 2015 року питання неправильного планування навчального процесу постійно підіймалося на всіх зборах трудового колективу. Але викладачі, які ці питання підіймали, як правило, або звільнялись ректором з ЗВО, або понижувались в посадах. Адже на зборах трудового колективу в 2016, 2017, 2018 роках ректору задавалися незручні запитання, наприклад:

1. Чому при збільшенні кількості студентів в 2016-17 роках зі додаткових викладацьких ставок колективу (кількість ставок колективу невідома) передано тільки декілька, а решта як сказано на конференції трудового колективу Савчуком П.П. перейдуть на "розвиток університету?", Де результати цього розвитку? Матеріальна база частково обновлена тільки за рахунок ентузіазму окремих викладачів, практично без участі ректора, комп’ютерна база – старезна і малопридатна для нормальної роботи, аудиторії не обладнанні датчиками пожежної безпеки і т.п.

2. Куди діваються кошти, нараховані мертвим душам, розпорошених по випускних кафедрах (колектив нарахував більше 7-ми непрацюючих професорів, які отримують зарплату за навантаження, що виконуються штатними викладачами). Такі непрацюючі професори є на багатьох випускних кафедрах. Студенти цих викладачів роками в очі не бачили. А викладачі не бачили виданих міністерством ставок, які слід би передавати до відома колективу прозоро.

3. Чому навантаженням керується вручну, а більшість регламентованих МОН навчальних годин – консультації, практика, дипломне проектування, перевірка модульних робіт, робота куратора не розглядається як обліковане навантаження? Може тому, що зменшення облікованих годин приводить до появи "додаткових годин і ставок", які розподіляються серед "своїх".

На жаль через постійне "коректування" протоколів зборів трудового колективу ні цих запитань, ні відповідей на них колектив не побачив.

Наприкінці Богдан Пальчевський зауважує, що проіллюстроване вище у запитаннях відношення до викладачів, студентів, до Луцького НТУ демонструє невміння керувати, недалекоглядність і примітивність планування.

"Саме тому, я з жахом представляю собі, що буде з ЗВО і його викладачами та студентами при продовженні діяльності П.Савчука на посаді ректора", - зазначає Богдан Пальчевський.

Читайте також: В ЛНТУ розпочалися вибори ректора

Напгадаємо, що 22 жовтня у Луцькому національно-технічному університеті відбулися вибори ректора. У першому турі Ірина Вахович впевнено перемоглаСавчука на виборах ректора ЛНТУ.

У день виборів Петро Савчук, залишивши свою дружину на дільниці, поїхав до Ковеля, аби зустрітися із президентом Володимиром Зеленським. Адже Савчук йде кандидатом у депутати Волиньради від президентської партії "Слуга народу". Та, зрозумівши, що все ж таки на посаді ректора йому більше не бути, вирішив попросити підтримки та допомоги у президента, аби той втрутився у виборчий процес. Проте навіть візит до Ковеля та зустріч з самим Зеленським не допомогла Савчукові виграти вибори.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook