Проти скандально відомого колишнього заступника начальника Волинської митниці ДФС Юрія Терещука порушили дисциплінарне провадження та відсторонили від роботи.

Читайте також: Озвучили список "топ-10 контрабандистів", які потрапили під санкції РНБО

У п'ятницю голова Державної митної служби Павло Рябікін підписав наказ про порушення дисциплінарних проваджень стосовно 100 працівників служби, серед яких 17 – керівники митниць та митних постів. На Волині, зокрема, від роботи відсторонили 23 працівників.

Їх відсторонили від виконання своїх посадових обов’язків після засідання Ради Національної безпеки і оборони та листа Управління внутрішньої безпеки. Підстава – причетність і можлива участь у масштабних контрабандних схемах.

Як пише Інсайдер, відсторонено від посади начальника митного поста "Устилуг" Олександра Оникійчука, Юрія Мацібору, який очолював Волинську митницю ДФС у 2015-2016 рр. і нині керує Подільською митницею, та скандально відомого ексзаступника начальника Волинської митниці ДФС Юрія Терещука, який донині перебував на посаді заступника начальника Буковинської митниці.

Про його стрімкий кар'єрний ріст писали раніше неодноразово. Варто зауважити, що ексзаступника Волинської митниці Терещука двічі зі скандалом звільняли та поновлювали на посаді. Усе – через причетність до контрабанди.

Юрій Терещук
Юрій Терещук

Першого разу Юрія Терещука попросили піти з посади через неналежне виконання ним своїх обов'язків, що призвело до незаконного переміщення через волинський кордон великої партії бурштину.

3 березня 2016 року у пункті пропуску "Дорогуськ", що сполучається з українським "Ягодином", польські митники затримали зловмисників, які намагалися перевезти через кордон 1,5 тонни бурштину вартістю майже 6,2 мільйона доларів США. Велику партію нелегального товару "не помітили" на "Ягодині". Тож саме за це і "отримав по шапці" Терещук. Через цей інцидент його тоді звільнили разом із Юрієм Маціборою. За дивним збігом обставин – вони обоє знову потрапили до одного списку відсторонених митників у 2021 році.

Читайте також: На Волині реконструюють 6 митних пунктів пропуску

Понад рік Терещук судився за поновлення на посаді і зрештою – таки повернувся на митницю.

Вдруге під ним "захиталось крісло" у 2019-му. Однак цього разу через оборудки з розмитненням елітних автомобілів. У ЗМІ потрапив запис телефонної розмови між Юрієм Терещуком та підприємцем, в якій митник пропонує вирішити проблему, яка полягала у тому, що броньовані автомобілі преміям-класу можна розмитнити під виглядом простих.

Ситуацію, вочевидь, вирішили внутрішньо. Аби вгамувати скандал на Волині, Терещука відправили подалі від очей аж у Чернівецьку область. Тож, попри причетність до таких схем, у 2020 році він очолив Буковинську митницю Державної митної служби України, а згодом опинився на посаді заступника.

Однак і там він набув слави. Як писав відомий розслідувач Роман Лаврів, Юрій Терещук вже через місяць після свого призначення перетягнув у Чернівці ледь не третину своїх друзів та колег. 

Їхню діяльність кілька разів поспіль перевіряло ДБР, але, чи то підстав не знаходилось, чи то завдяки впливовим родичам у прокуратурі, та волинсько-буковинські митники продовжили працювати на своїх посадах.

До нинішньої п'ятниці.

Як йдеться у наказі Павла Рябініка, серед 17 митників, проти яких порушено дисциплінарне провадження, опинився і Юрій Терещук.

Тут було б доречно нагадати не лише про його статки, а й про родину. До минулого року у декларації Юрія Терещука фігурувало чимало нерухомості та автомобілів, та майже все належало його дружині Галині і заможним тестю (експрокурору Волинської області Андрію Гілю, – ред.) та тещі.

Зокрема, Юрій Терещук декларував:

– квартиру на 270 м кв у спільній власності з дружиною, тестем і тещею,

– квартиру дружини на 36,9 м кВ,

– дачний будинок на Світязі площею 140 м кВ,

– земельну ділянку на 1500 м кв, 700 м кв

– гараж з автівкою BMW X5 та причепом і ще сотні тисяч гривень доходів та заощаджень.

Однак у 2019 році подружжя Юрія та Галини Терещуків розлучилось.

Чи в дійності вони розірвали відносини – їхня справа особиста. Однак подейкують, що розлучення було фіктивним. У 2016 році Слідство.Інфо зняло про статки прокурорів цілу програму.

Тим не менше, в декларації Юрія Терещука за 2020 рік, яку він подав 30 березня 2021 року, майже нічого не вказано.

Лише квартира дружини у Луцьку на 36,9 м кв, де проживає донька від спільного шлюбу з Галиною, та окрема квартира у селі Зміїнець площею 138,5 м кв, яка належить самій доньці Мар'яні Терещук. А ще – орендована квартира в Чернівцях, яку довелось винаймати Терещуку після призначення на керівну посаду в Буковинській митниці. Орендує він її у Владислава Грімова, однак яка її площа та у скільки це обходиться посадовець не вказав.

Серед задекларованого транспорту – жодної автівки і лише причіп марки ТАНО вартістю 17 000 грн. Проте як він ним користується без авто залишається загадкою.

Також Терещук задекларував 249 тисяч гривень зарплати, яку отримав у Волинській та Буковинській митницях. Заощаджень та інших цінних паперів у нього немає. Вочевидь, після розлучення залишився ні з чим.

Варто зауважити, що масштабні звільнення митників анонсували кілька днів тому після засідання РНБО. Вперше в історії України рада запровадила персональні санкції, зокрема заблокувала активи та майно осіб, яких, за аналітичними даними СБУ і апарату РНБО, можна назвати головною десяткою української контрабанди. Санкції ввели й проти 68 компаній, які пов’язують з контрабандистами. У перелік також потрапили 11 російських підприємств.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook