Підприємство Держгеокадастру без конкурсу орендувало літак для аерофотозйомки в компанії "Аерогеодезичні технології". Вона належить цивільній дружині заступника директора підприємства Тараса Могилевського.

Читайте також: На Волині у шести районах з молотка піде майже 270 га землі

Про це пише Slidstvo. info.

У листопаді 2019 року колишній прем’єр-міністр Олекскій Гончарук повідомив про створення 3D-моделі земель України, яка має замінити чинну Публічну кадастрову карту. Гончарук розповів, що в двох областях – Львівській та Волинській – аерофотозйомка вже почалась. А до кінця 2020 року мала бути відзнято з літака всю територію України.

Напередодні профільне підприємство Держгеокадастру – Українське державне аерогеодезичне підприємство – провело тендер та обрало компанію, в якої замовило оренду літака. Переможця вибирали без конкурсу, і ним стала компанія "Аерогеодезичні технології".

На початку грудня на тендер звернула увагу Державна аудиторська служба. Порушення аудитори помітили в тому, що конкурс не проводили, хоча літаків відповідної моделі в Україні кілька. У відповідь держпідприємство зазначило, що літак "Аерогеодезичних технологій" – єдиний, стан і характеристики якого дозволяють проводити зйомку на потрібній висоті, та подало на службу до суду.

Зараз позовну скаргу розглядає одіозний суддя Окружного адмінсуду Києва Сергій Каракашьян – той, який раніше заборонив виконувачці міністра охорони здоров’я Уляні Супрун виконувати свої обов’язки.

Власницею та керівницею компанії "Аерогеодезичні технології" є вінничанка Ганна Дядікова. Також жінка зареєстрована як фізична особа-підприємець: продає косметику й засоби для догляду за тілом. Дядікова зареєструвала фірму у квітні 2016-го, за півроку до проведення конкурсу. Через кілька місяців вона придбала двобортний літак Л-410 УВП 1982 року випуску. Схожу модель можна придбати за 650 тисяч доларів (близько 18 мільйонів гривень).

Читайте також: На Волині селищна рада хотіла незаконно передати земельну ділянку у приватну власність

Ганна Дядікова також є цивільною дружиною заступника гендиректора  Українського державного аерогеодезичного підприємства Тараса Могилевського – якраз того, що й проводило закупівлю. Про це свідчить подана Могилевським декларація за 2019 рік.

У телефонній розмові з журналісткою "Слідства.Інфо" Тарас Могилевський зазначив, що "можливо" спільно проживає з Дядіковою. На інші запитання журналістів відповідати відмовився. Ганна Дядікова проігнорувала наші дзвінки.

Зазначимо, що аудит, який є у розпорядженні "Слідства.Інфо", фіксує також кілька порушень у проведенні закупівлі держпідприємством. Увагу аудиторів привернула висока вартість оренди літака – 70 тисяч гривень за 1 годину. Іншою причиною для моніторингу стало те, що "Аерогеодезичні технології" так і не виконали підряд – замість передбачених у договорі 256 годин аерофотозйомки вони провели у небі лише близько 32 годин.

Можливі порушення при проведенні закупівлі розслідує також Національна поліція.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook