Контрастний душ дуже корисний, про це говорять і дослідження, і лікарі. Він може підвищити рівень енергії, зняти стрес і багато іншого. 

Читайте також: Вчені знайшли натуральне джерело вічної молодості

"Контрастний" означає, що варійовану температуру води під час прийому душу від гарячого до холодного, пише Cosmopolitan.

Вченими доведено, що гаряча і холодна вода мають терапевтичні переваги. І найприємніше те, що обидва варіанти можна застосовувати в один і той же час, щоб отримати максимум користі. Перш, ніж ми перейдемо безпосередньо до користі контрастного душу, розповідаємо, що дає нашому організму холодна і гаряча вода окремо.

Чим корисний холодний душ

Загартовує свідомість і робить її стресостійкою

Холодна вода також зменшує стрес, розслабляючи нервову систему, тим самим робить спокійніше. Холодний душ допоможе виробити стресостійкість, що допоможе рідше реагувати на негативні ситуації.

Читайте також: Повідомили про цілющі властивості томатного соку

Дає заряд енергії

Ті, хто вранці приймає холодний душ, будуть більш енергійними, ніж їх колеги, які приймають гарячий душ. Холодні удари води "здивують" тіло, примушуючи буквально задихатися від несподіваного морозу. Це, в свою чергу, збільшує споживання кисню і частоту серцевих скорочень, що призводить до підвищення рівня енергії на весь день.

Підвищує імунітет

Під час приймання холодного душу, тіло бореться за те, щоб зігрітися, збільшуючи швидкість метаболізму. Це призводить до того, що організм виробляє більше лейкоцитів, тому що думає, що знаходиться під загрозою. Білі кров'яні клітини відповідають за захист тіла і зміцнення імунної системи. Підвищений кровообіг при прийнятті душа також допомагає м'язам швидше відновлюватися. Бонус – підвищений метаболізм і гарна фігура.

Може допомогти зменшити депресію

Коли холодна вода шокує нервову систему, нерви посилають сигнал в мозок і активізують його частина, яка відповідає за виділення гормонів, які зменшують депресію. Крім того, холодна вода посилає електричні імпульси від нервових закінчень в мозок, що також може надавати антидепресивну дію.

Читайте також: Вітамінна бомба: у чому користь черешні

Омолоджує шкіру

На відміну від гарячого душу, який випаровує вологу з дерми, холодна вода робить  шкіру свіжою і зволоженою. Це тому, що вона не висушує жировий шар, який відповідає за захист епідермісу від втрати природної вологи.

Холодна вода, що надходить з душових панелей зі струменями, може бути більш ефективною в порівнянні з масажною терапією для боротьби з целюлітом. Замість того, щоб записатися на прийом до масажиста, варто використовувати мигдальне масло перед холодним душем. Втирати масло в тіло, а потім ставати під душ, переключивши його в масажний режим. Хитрість полягає в тому, щоб залишатися в душі, поки тіло не адаптується до температури води. Якщо холод більше не відчувається, то це означає, що нарешті можна виходити з душу.

Чим корисний гарячий душ

Розслаблює м'язи і знімає біль

Відчуття болю або жорсткості в плечах і шиї? Найпростіший спосіб полегшити цей біль – це стати під гарячий душ на кілька хвилин. Може бути корисно зробити кілька простих рухів, таких як перекочування плечей або легке розтирання шиї, поки заходитесь в душі.

Послаблює нежить

Пара з гарячого душу – хороший засіб від нежитю. Особливо душ з евкаліптом, який зараз в тренді (просто прив'яжіть гілки евкаліпта до насадки душа). Це допомагає висушити будь-який слиз, таким чином покращуючи роботу дихальної системи. З цієї причини людям з грипом або кашлем рекомендується приймати гарячий душ і уникати холодного.

Читайте також: Назвали неочікувану користь кави

Знімає стрес

Замість того, щоб шокувати нерви, гарячий душ розслабляє їх. Гарячий душ також зменшує напругу в м'язах. Приймання гарячого душу після довгого дня може допомогти позбутися від стресу. Однак варто бути обережним і не проводити занадто багато часу під гарячою водою, так як це може пошкодити шкіру.

Знімає менструальні спазми

Холодний душ може збільшити інтенсивність судом, це доведено, тому під час менструації не рекомендується приймати контрастний душ. Гаряча вода, з іншого боку, може зменшити болі та муки, так як вона розслабляє м'язи. Це ефективний спосіб отримати деяке полегшення в ці дні місяця.

Заспокоює мігрень

Основною причиною головного болю і мігрені є звуження кровоносних судин. Гарячий душ полегшує (не прибирає повністю) болю, сприяючи розширенню судин і забезпечуючи належний кровотік.

Користь контрастного душу

По-перше, можна отримати всі переваги від гарячої та холодної води, які ми перерахували вище.

По-друге, також можна отримати ефект оздоровлення і омолоджування організму, позбавляючись від шлаків і токсинів прямо в душі. Ідея полягає в тому, що під час гарячого душу кровотік в тканинах посилюється, так як високі температури відкривають кровоносні судини і очищають організм від токсинів і шлаків, що скупчилися на їх стінках. Потім, перемикаючись на холод, судини звужуються, а кров починає швидше циркулювати у внутрішніх органах, захищаючи їх від холоду. При повернення до тепла, все повторюється знову і знову. Так чиститься кров, що змушує буквально кожну клітину організму працювати інтенсивніше і оновлюватися.

Читайте також: Гінеколог порадила відмовитись від гелів для інтимної гігієни

Загалом, контрастний душ – це відмінний спосіб поліпшити здоров'я і попутно зберегти молодість на максимально тривалий термін. 

Протипоказання до контрастному душу

Обережно: контрастний душ також може нашкодити. Процедуру не варто проводити при:

– гострому тромбофлебіті;
– захворюваннях серцево-судинної системи і крові;
– злоякісних пухлинах;
– гіпертонії;
– порушеннях мозкового кровообігу;
– спазмах судин;
– запальних захворюваннях (цистит, ангіна, ГРВІ);
– менструації;
– загостреннях будь-яких хвороб.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook