Учені провели дослідження і вивчили, як відновлюються пацієнти, які перенесли COVID-19 в легкій формі. В результаті вони припустили, що коронавірус може стати хронічним захворюванням.

Читайте також: Вакцинація від коронавірусу: лікар назвав основну групу ризику

Вчені вивчили дані 1837 осіб, середній вік яких становив 47 років, пише MDPI.

Наслідки коронавірусу для здоров'я

Всі вони лікувалися амбулаторно, проте скарги на наслідки коронавірусу збереглися протягом трьох місяців. З'ясувалося, що:

  • 98% пацієнтів продовжували відчувати втому;

  • 90% страждали від м'язової слабкості;

  • 88% зіткнулися з проблемами зі сном;

  • 87% – з болем.

Багато пацієнтів також відзначили, що їх продуктивності праці знизилася. При цьому 86% учасників дослідження уточнили, що до хвороби не мали проблем зі здоров'ям – після коронавірусу їх число скоротилося до 6%.

Читайте також: Локдаун в Україні: на нараді із Зеленським вирішили питання щодо посилення карантину

Коронавірус – хронічне захворювання

На думку дослідників, ці дані свідчать про недостатню реабілітації пацієнтів, які перехворіли COVID-19 в легкій формі, бо чинні програми спрямовані на допомогу госпіталізованим пацієнтам.

Вчені запропонували вважати тих, хто страждає від наслідків коронавірусу 12 і більше тижнів, людьми з хронічним захворюванням. Вони також відзначили, що в майбутньому такі пацієнти можуть стати серйозним навантаженням для світової системи охорони здоров'я, і зробили висновок, що для них необхідні спеціальні реабілітаційні методики.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook