За "провал українського напрямку" патріарх Російської православної церкви (РПЦ) Кирил може бути звільнений з посади, а на його місце прийде довірений російського президента Путіна митрополит Тихон.

Читайте також: На врученні Томосу біля Порошенка знепритомнів священик

Таку думку висловив релігієзнавець, директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горєвой, пише УНН.

"Саме на патріархові РПЦ Кирилі й на митрополитові Іларіоні Алфеєві, більшою мірою на Іларіоні, лежить відповідальність за "провал українського напрямку", оскільки саме він курував ці всі питання, їздив по церквах, вів перемовини і, як сказав патріарх Варфоломій про нього, дуже багато брехав. Керівництво Росії може позбавити Алфеєва посади і навіть може позбавити патріарха посади, оскільки в РФ дуже давно ходять чутки, що в Кремлі не задоволені патріархом, оскільки він притягує на себе негативне ставлення росіян, а патріарх асоціюється як верховна церковна влада із Путіним, і в Кремлі вважають, що це впливає не рейтинг Путіна", – зазначив експерт.

За його словами, у президента РФ є довірена особа – митрополит Тихон (Шевкунов), який, скоріше за все, й буде призначений Кремлем наступним патріархом.

При цьому він додав, що патріарх в РПЦ обирається на церковному соборі. Ним може стати людина, яка має досвід керування церковною областю протягом 5 років. В травні 2018 року Тихона призначили керівником Псковської єпархії, що дозволяє йому офіційно мати досвід керування єпархією.

Як зазначив релігієзнавець, за наявності політичної волі в РФ може бути скликаний помісний собор, який "прибере" Кирила, змінить норму про 5 років у статуті, а також призначить Шевкунова патріархом.

Читайте також: Прихопив з собою купол: священика УПЦ МП вигнали з храму у Вінниці (Фото)

"Такий сценарій достатньо імовірний. Питання тільки, коли він відбудеться і в який спосіб", – додав Горєвой. При цьому він уточнив, що російська влада може звільнити місце патріарха РПЦ, відправивши його в "кращий небесний світ". Однак коли Тихон прийде на його місце, нинішній патріарх Кирило ще буде здаватися "дуже цивілізованим, комунікабельним і гнучким".

"Тихон набагато принциповіший, консервативніший, ніж цей. І якщо Кирило, попри ті реалії, які є в Росії, є людиною західного типу, він відкритий до західного світу – навіть тих самих римо-католиків, цей – ізоляціоніст. Він вірить у те, що російська культура самодостатня, трохи старообрядник. І тому, я думаю, Шевкунов поведе РПЦ до потужної церковної ізоляції", – додав експерт.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter