Стали відомими подробиці інциденту в елітному ресторані на березі Світязя. На Волині знімальна група телеканалу "Аверс" завітала на застілля до митників, аби продовжити своє розслідування про контрабанду бурштину та незадекларовані статки, однак зіштовхнулася із застосуванням сили, йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте також: Хто вони і за що?: п'яні волинські митники жорстоко побили та пограбували журналістів (відео побиття)

В елітному ресторані, де відбувалося святкове застілля, на знімальну групу в розпал вечірки митники не чекали. Зустріли їх так, що вистачило для кримінального провадження за трьома статтями. Під час штовханини одній із журналісток поранили палець, а оператору, який намагався усе відзняти, зламали камеру. 

"Підійшли до мене два чоловіки, почали шарпати, рвати куртку, били оператора, били камеру", – каже Наталія Поліщук.

"Він виривав у мене телефон, власне, грубою чоловічою силою, власне, від чого у мене пошкоджена рука, зірвав посвідчення у мене", – каже Марія Петручик. 

Справу про напад на волинських журналістів передали у Державне бюро розслідувань.

Читайте також: Журналісти побували на підприємстві, яке відправило 1300 кг бурштину під виглядом палива до Польщі

Візит до митників журналісти спланували, бо розслідують справу про рекордну партію контрабандного бурштину, який начебто  незаконно перевезли до Польщі через Ягодин.

"1300 кілограмів пропустили наші митники, а поляки затримали у себе на пункті пропуску. Вирішили все-таки поцікавитися з перших уст, як вони могли пропустити стільки дорогоцінного каміння за кордон", – пояснила Наталія Поліщук. 

На митниці усе спростовують – мовляв, таку партію сонячного каміння вони не пропускали, а перевірити, що всередині фури, бурштин чи вугілля – важко.

"Воно не сканується. Таких автомобілів за зміну, з вугіллям, проїжджає 12. Ну скажіть, як ви їх можете оглянути", – каже один із працівників митниці.

Читайте також: Гра, яка всіх влаштовує: Волинська митниця "поплакалась" через скандал з 1300 кг бурштину

Натомість журналісти навіть роздобули інформацію, звідки рекордний контрабандний вантаж прямував – дві фури за документами везли деревне вугілля з підприємства у Ківерцівському району. 

Неподалік у лісі знімальна група виявила підозрілі ями, вони схожі на ті, що залишаються після нелегального видобутку бурштину. Тільки за офіційними підрахунками Держгеонадр, в Україні щорічно незаконно добувають до 300 тонн бурштину. Обороти чорного ринку оцінюють у 500 мільйонів доларів.

"Наш український бурштин  переправляється  контрабандою до Польщі, зокрема, до Гданську, де діє міжнародна бурштинова біржа. Потім   український бурштин з польськими документами експортується по всьому світу. Існування нелегального  ринку бурштину – це сотні  мільйонів доларів щороку. Від таких ласих шматків ніхто не хоче відмовлятися", – каже журналіст-розслідувач Олександр Ніколайчук. 

Підтвердження цьому – гучний скандал трирічної давнини. Тоді через той-таки Ягодин волинські митники  незаконно пропустили півтори тонни бурштину – виявили його  поляки. Але цього разу переконують, що рекордну контрабанду не прогавили – і навіть звернулися до польських колег, аби підтвердили це. Щоправда, відповіді на запит поки не отримали, а щодо дій своїх працівників у ресторані проводять службове розслідування.

"З боку митників все-таки були порушення правил етичної поведінки. Ми нікого не захищаємо", – наголосила речниця Волинської митниці Валентина Черниш.

У поліції відкрили кримінальне провадження за трьома статтями.

"Йдеться про перешкоджання професійної діяльності журналістів, грабіж та заподіяння умисних легких тілесних ушкоджень", – розповів прес-секретар Національної поліції у Волинській області Віктор Гомоль.

Нині справу скеровано до Державного бюро розслідувань. Санкції статей, що їх інкримінують митникам, передбачають до чотирьох років позбавлення волі. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook